Ingrediente

Aluat
2 ½ lingurite drojdie uscata sau 1 cub drojdie proaspata
250 ml lapte cald
120 g zahar
80 g unt moale, minim 80 % grasime
1 lingurita rasa sare
2 oua
600- 650 g faina
gem, dupa preferinta
Pentru uns
1 galbenus batut cu 1- 2 linguri lapte
Pentru servit
zahar pudra simplu / vanilat

Mod de preparare

Puneti in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, sarea, faina cernuta, ouale si la sfarsit, lapele caldut in care ati dizolvat drojdia alifiata cu zahar. Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.

Turnati peste 600 g faina cernuta impreuna cu sarea, untul topit si racorit, ouale, restul de lapte caldut si framantati un aluat elastic, nelipicios. La nevoie, adaugati inca putina faina, pana ce obtineti un aluatul usor moale, dar care nu se mai lipeste de vas si mana.

Puneti-l intr-un bol, ungeti aluatul cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti pe planul de lucru usor infainat, portionati in mai multe bucati pe care le pastrati acoperite cu un servet pentru a nu se usca aluatul la suprafata.

Intindeti pe rand cate o foaie dreptunghiulara de 1- 1, 5 cm grosime, taiati cerculete cu ajutorul unui pahar cu buza infainata, apoi cu fundul unui paharel mai mic faceti mici adancituri in mijlocul fiecarei gogoase printr-o presare usoara.

Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati minim 30 min in loc cald, sa creasca, acoperind tava cu un servet umed pentru a evita ca aluatul sa faca crusta. Adunati marginile si impreuna cu o alta bucata de aluat, intindeti in foaie si repetati operatiunile pana terminati tot aluatul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Umpleti adanciturile cu 1 lingurita de gem. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.

Pentru a savura gogosile pufoase, lasati-le doar cat sa se racoreasca putin, pudrati-le cu zahar si serviti.
* Se pot pastra in cutii cu capac, dar a doua zi, nu vor fi la fel de pufoase.
* Se pot reancalzi in cuptorul cu microunde.

* Aluatul se poate congela cand gogosile sunt taiate sub forma de cercuri, fara a fi lasate sa creasca. Asezati-le una langa alta pe o foaie de copt, dati la congelator si dupa ce au inghetat, puneti-le intr-o punga tip zip-lock.

Puteti sa le decongelati in frigider sau la temperatura camerei si sa reluati procesul de unde l-ati lasat. Gogosile nu vor creste prea mult la a doua dospire (in tava), dar se vor umfla in cuptor.

* Pentru acesti gogosi la cuptor, puteti folosi la fel de bine serbet, ciocolata rasa, patratele de ciocolata, migdale, nuca, etc, iar daca optati pentru dulceata, folositi-o pe cea cu o mai mare densitate de fruct deoarece siropul dulcetii se lichefiaza la cuptor si curge.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Gogosi la Cuptor" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

xanora
•  06.03.2013 20:30:04

Reteta salvata!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Gogosi la Cuptor