Ingrediente

2 cani cu apa plata
1 cana ulei vegetal
1 cana zahar tos
coaja si sucul unei lamai
coaja si sucul 1/2 portocala
25 gr drojdie de bere - proaspata
un praf de sare
1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
un varf de cutit de sofran
50 gr pudra de cacao
un baton de vanilie
faina aprox 1kg
Pentru umplutura:
fructe deshidratate
rahat
nuci macinate (daca folositi nuci, mai aveti nevoie de zahar)
coaja si suc de portocala
scortisoara
zahar vanilat

Mod de preparare

Aluatul se pregateste astfel: se amesteca in urmatoarea ordine: apa, sucul de lamaie si de portocala, bicarbonatul, drojdia sfaramata cu mana, coaja de lamaie si de portocala, sofranul, zaharul, uleiul, sarea.

Se amesteca fiecare ingredient pe masura ce se adauga pana la omogenizare, apoi se continua cu urmatorul ingredient.

Se adauga faina si se amesteca intai cu lingura, apoi cu mana, pana cand se obtine un aluat care se framanta 5-10 minute.

Se opreste 1/4 din acest aluat care se amesteca cu pudra de cacao.

Cele doua aluaturi se pun la crescut, acoperite cu un stergar de panza, intr-un loc caldut, pana cand isi tripleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, macinati nucile si amestecati-le cu putin suc de portocala, scortisoara, zahar vanilat si zahar dupa gust.
Taiati fructele si rahatul cubulete.

Cand aluatul si-a triplat volumul, se imparte in doua si se intinde o foaie de latimea tavii de copt si cat mai subtire.
Peste ea se intinde (numai pe 2/3 din suprafata) foaia cu cacao, se pune umplutura si se taie fasii restul aluatului alb apoi se ruleaza cu umplutura in interior si se rasucesc fasiile peste sulul format.

Se pune in tavi, imbracate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca.
Se unge cu ulei si se pune la copt in cuptorul preincalzit. Se coace aprox. 45 de minute.

Cozonacul cald, se unge cu miere si se presara cu nuca macinata amestecata cu zahar sau se pudreaza cu zahar vanilat.


Cana cu care masuram totul are 200 ml.

Din aceste cantitati se obtin doi cozonaci.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac de Post" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

tudora
•  29.03.2011 14:30:00

Aseara am facut acest cozonac si a iesit excelent! Felicitari pentru aceasta reteta ! A fost prima data cand mi-am facut curaj sa fac cozonac si fiind si de post nu am crezut ca va fi atat de bun, am primit numai laude de la cei care l-au gustat si de aceea am vrut sa multumesc pentru toate retetele minunate de post care sunt postate.

me_elena
•  25.02.2010 00:05:05

yumi

monica_stefanescu
•  21.01.2010 18:43:13

superba reteta! chiar ma gindeam sa fac de mucenici si cozonac de post si sa impart pentru parintii mei. acum am o reteta buna, usoara si din care sper sa imi iasa si mie niste cozonaci cu care sa nu imi fie rusine. multumesc ca ai postat-o!

lucia_bp
•  06.03.2009 20:10:24

Minunati cozonacii si reteta !
Felicitari !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac de Post