Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta, galbenusurile si la sfarsit, drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, amestecati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.
Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: amestecati drojdia cu zahar, dizolvati cu 50 ml lapte caldut si 2 linguri faina. Lasati acoperit la crescut. Frecati galbenusurile cu sarea, diluati cu restul de lapte caldut si turnati peste faina cernuta. Adaugati drojdia crescuta si framantati un aluat neted, elastic si nelipicios, punand cate putin din untul topit si caldut. La nevoie, adaugati 1- 2 linguri de faina (daca aluatul e prea moale) sau 10- 20 ml lapte caldut (daca e prea tare). Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, ferit de curenti, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu putin ulei.
Intindeti intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de circa 1 cm si ungeti uniform cu toata umplutura, obtinuta prin omogenizarea ingredientelor.
Rulati sub forma de sul, pe lungimea foii. Acoperiti cu un prosop si lasati 15- 20 min sa se odihneasca, la temperatura camerei.
Intindeti inca o data aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, aproximativ identica cu prima, rulati, acoperiti cu un prosop si lasati pentru inca 15- 20 min la odihna.
Intindeti din nou intr-o foaie dreptunghiulara, avand grija ca planul de lucru si sucitorul sa fie unse cu ulei si taiati aluatul sub forma de triungiuri.
Formati cornulete ruland de la baza spre varf si transferati-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Lasati 20 min la crescut, in loc cald, apoi ungeti cu galbenus usor batut.
Dati la cuptorul preincalzit, 10 min la 190 grade, apoi inca 10- 15 min la 180 grade sau pana cand cornuletele sunt facute, frumos crescute si rumenite.
Scoateti pe un gratar si lasati la racorit.
Serviti caldute, dar sunt la fel de bune si reci.
Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...
Briose cu afine - reteta de briose pufoaseCartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.
Cartofi boieresti - simplu si bunSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura cu crema de lamaie si mascarpone este o combinatie irezistibila intre dulce si acrisor, un adevarat deliciu pentru...
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone - un adevarat deliciuIn primul rand mi-a facut Cleme pofta cu minipavlovele ei, in al doilea rand aveam prea multe albusuri la congelator asa ca...
Desert Pavlova cu mascarpone si fructe• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...
Coulis de capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii