Varza Dulce Calita

Complexitate
redusa
Varza Dulce Calita

Ingrediente

  • 2 kg varza (capatana mijlocie)
  • 4-5 linguri ulei sau untura
  • 2 linguri sare
  • Piper

Mod de preparare

Un pic deosebita reteta de cea a lui pupi - dar in principiu, este tot varza dulce, usor mai calita decat v-ar pofti inima (la bunicii mei se manca varza calita aproape de-a fi caramelizata - adica roscata fara boia ci doar din facatura ei pe soba cu lemne - deci la foc micutz si constant)

Descotorositi adanc varza, in asa fel incat sa puteti desfrunzi cu usurinta pe dumneaei. Fiecarei frunze ii taiati partea cotoroasa, faceti sul 2-3 frunze si taiati fin de tot. Cam asta e secretul verzei dulci calite - ca frunzele sa fie taiate cat mai subtire si fasioarele sa fie tinute un pic cu sare.

Si mai e un secret, daca vreti varza dulce caramelizata: puneti varza fin taiata si stoarsa, direct in mult ulei sau untura incinse (varza, ca si ciuperca, " suge" grasimea; amestecati des, astfel ca toata cantitatea de varza sa prinda culoarea ruginie inainte de-a adauga cantitati mici de apa.

Dupa ce stau la sare (timp in care tot taiati la restul de frunze ...) framantati bine in lighean/vailing fasiutele, stoarceti bine de tot si puneti la calit. Fara apa! Cel putin pana varza capata culoare in intregul ei, amestecand mereu, nu puneti apa.

Adaugati apa doar daca varza ramane totusi cruda dupa atata calire (daca frunzele sunt subtiri, taietura fina, asta nu se va intampla - eu nu am adaugat pic de apa). Daca totusi trebuie apa, puneti, dar mereu cate un pic si eventual din cea ramasa in ligheam dupa stoarcere.

Cand devine lucioasa, grasa si fara pic de apa, e gata.
Se gusta de sare, dar se pune la urma de tot, muuuuuult piper.
Se poate manca pur si simplu ca o garnitura langa aproape orice fel de friptura, dar si rece (in cazul in care ati lucrat cu ulei si nu untura), pe felii de paine prajita si frecata cu usturoi - o bunatate stramoseasca de pe vremea cand nu in fiecare zi se aprindea focul cu lemne, mai ales vara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
2
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada cu Spanac si Ricotta
5
Aperitive

Rulada cu Spanac si Ricotta

Rulada cu Spanac si Ricotta
Parteneri
Crap cu ardei si usturoi
Bucataras.RO

Crap cu ardei si usturoi

 Am vazut o imagine cu crapul increstat astfel . Unde , nu mai stiu . Sunt foarte multumita de rezultat si am sa...

Crap cu ardei si usturoi
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola