Ingrediente
● 500 g spanac |
● 300 g paneer (branza dulce) sau tofu pentru zilele de post |
● Pentru masala |
● 2 cuisoare |
● 1 bucata scortisoara (de circa 2 cm) |
● 1/2 pastaie cardamon |
● 1/2- 1 ardei iute, uscat |
● Altele |
● 2 lingurite pasta de ghimbir si usturoi |
● 2 catei de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt |
● 2 linguri cu varf piure de ceapa |
● 1 lingurita rasa chimion (cumin) |
● 1 lingurita cu varf coriandru, macinat |
● 1/2 lingurita turmeric (curcuma) |
● 100 ml passata de rosii |
● 3 linguri ulei |
● sare, dupa gust |
Mod de preparare
Puneti la fiert spanacul in apa clocotita pentru 1- 2 min. Scurgeti. Pastrati separat o parte din lichid.
Transferati spanacul scurs intr-un blender impreuna cu putina apa (in care a fiert) sau lapte. Mixati pana devine pasta.
Pentru masala
Puneti intr-un mojar cuisoarele, scortisoara, bobitele din pastaia de cardamom si ardeiul iute (cu sau fara seminte) si pisati pana devin aproape o pulbere.
Caliti mix-ul de condimente cateva secunde in uleiul incins.
Adaugati * pasta de ghimbir- usturoi, cateii de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt si caliti inca 30 secunde.
Adaugati ** piure de ceapa, cumin, coriandru, turmeric, *** passata de rosii, amestecati si lasati pe foc mediu timp de 3 min.
Inglobati spanacul, 100 ml din apa oprita si fierbeti acoperit, timp de 10- 20 min, la foc mic, amestecand ocazional. La nevoie, adaugati putina apa, daca aceasta scade prea repede si spanacul este prea ingrosat. Spre sfarsit, sarati dupa gust.
Luati vasul de pe foc, adaugati paneer-ul taiat bucatele si lasati in asteptare 5 min. Puteti prajii putin cubuletele de branza pana devin aurii, inainte de a fi adaugate la spanac.
Serviti cat este cald cu o paine indiana, pregatita in casa (roti, naan, etc) sau orez fiert.
* pasta de ghimbir si usturoi
** piure de ceapa
*** passata- este un sos proaspat de rosii, fara prelucrare termica (rosii proaspete, curatate de pielita si pasate prin sita pentru a se elimina samburii).
Palak Paneer este o mancare vegetariana indragita in India.
Cine nu a auzit de garam masala?
Garam (iute, fierbinte) masala (amestec de condimente) este chiar esenta bucatariei indiene. Paradoxal, in ciuda numelui sau de amestec iute, multe din masala sunt mai putin picante decat restul condimentelor din bucataria indiana.
Principala caracteristica a acestui amestec de condimente, ce se regaseste in toata cultura culinara indiana, este, fie prajirea lor in grasime, inainte de a fi zdrobite in mojar (se adauga in cantitati mici, indiferent de reteta, chiar inainte ca mancarea sa fie gata, pentru ca are o aroma foarte puternica), fie prajirea lor in grasime, gata zdrobite (se adauga la inceputul prepararii mancarii, pentru a da o aroma subtila acestora).
In urma tratamentului termic, uleiurile esentiale din condimente isi accentueaza aromele.
"Paneer"-ul (branza dulce), se pregateste in India, in casa: se pune laptele pe foc si cand incepe sa fiarba se amesteca cu zeama de lamaie (nu prea multa pentru a nu se simti prea tare in branza obtinuta) si dupa ce se incheaga branza, se lasa la scurs, apoi se aseaza intre doua platouri de lemn, cu o greutate deasupra, pana se incheaga bine si se scurge complet de zeama.
Inainte de a fi amestecata cu spanacul, de regula, se frig separat bucatile de branza pana devin aurii.
Palak paneer (urdu: پالک پنیر) se pregateste si in Pakistan avand aspectul unui sos de curry gros, bazat pe piure de spanac la care se adauga branza. Palak paneer poate fi, de asemenea, facuta cu frunze de muştar.
Acest fel de mancare este servit in principal, cu roti, naan sau orez fiert.
Palak paneer poate fi insotita de lassi, o bautura de lapte dulce din regiunea Punjabi. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Spanac cu Masala si Paneer" nu uita sa ii faci un review.
Transferati spanacul scurs intr-un blender impreuna cu putina apa (in care a fiert) sau lapte. Mixati pana devine pasta.
Pentru masala
Puneti intr-un mojar cuisoarele, scortisoara, bobitele din pastaia de cardamom si ardeiul iute (cu sau fara seminte) si pisati pana devin aproape o pulbere.
Caliti mix-ul de condimente cateva secunde in uleiul incins.
Adaugati * pasta de ghimbir- usturoi, cateii de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt si caliti inca 30 secunde.
Adaugati ** piure de ceapa, cumin, coriandru, turmeric, *** passata de rosii, amestecati si lasati pe foc mediu timp de 3 min.
Inglobati spanacul, 100 ml din apa oprita si fierbeti acoperit, timp de 10- 20 min, la foc mic, amestecand ocazional. La nevoie, adaugati putina apa, daca aceasta scade prea repede si spanacul este prea ingrosat. Spre sfarsit, sarati dupa gust.
Luati vasul de pe foc, adaugati paneer-ul taiat bucatele si lasati in asteptare 5 min. Puteti prajii putin cubuletele de branza pana devin aurii, inainte de a fi adaugate la spanac.
Serviti cat este cald cu o paine indiana, pregatita in casa (roti, naan, etc) sau orez fiert.
* pasta de ghimbir si usturoi
** piure de ceapa
*** passata- este un sos proaspat de rosii, fara prelucrare termica (rosii proaspete, curatate de pielita si pasate prin sita pentru a se elimina samburii).
Palak Paneer este o mancare vegetariana indragita in India.
Cine nu a auzit de garam masala?
Garam (iute, fierbinte) masala (amestec de condimente) este chiar esenta bucatariei indiene. Paradoxal, in ciuda numelui sau de amestec iute, multe din masala sunt mai putin picante decat restul condimentelor din bucataria indiana.
Principala caracteristica a acestui amestec de condimente, ce se regaseste in toata cultura culinara indiana, este, fie prajirea lor in grasime, inainte de a fi zdrobite in mojar (se adauga in cantitati mici, indiferent de reteta, chiar inainte ca mancarea sa fie gata, pentru ca are o aroma foarte puternica), fie prajirea lor in grasime, gata zdrobite (se adauga la inceputul prepararii mancarii, pentru a da o aroma subtila acestora).
In urma tratamentului termic, uleiurile esentiale din condimente isi accentueaza aromele.
"Paneer"-ul (branza dulce), se pregateste in India, in casa: se pune laptele pe foc si cand incepe sa fiarba se amesteca cu zeama de lamaie (nu prea multa pentru a nu se simti prea tare in branza obtinuta) si dupa ce se incheaga branza, se lasa la scurs, apoi se aseaza intre doua platouri de lemn, cu o greutate deasupra, pana se incheaga bine si se scurge complet de zeama.
Inainte de a fi amestecata cu spanacul, de regula, se frig separat bucatile de branza pana devin aurii.
Palak paneer (urdu: پالک پنیر) se pregateste si in Pakistan avand aspectul unui sos de curry gros, bazat pe piure de spanac la care se adauga branza. Palak paneer poate fi, de asemenea, facuta cu frunze de muştar.
Acest fel de mancare este servit in principal, cu roti, naan sau orez fiert.
Palak paneer poate fi insotita de lassi, o bautura de lapte dulce din regiunea Punjabi. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Spanac cu Masala si Paneer" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
Aparat de vidat alimente FFS005X-01, vidare uscata/umeda, functie pulse
- 150 lei
1049.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany