Pulpa de Caprioara in Sos de Vin

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Pulpa de Caprioara in Sos de Vin

Ingrediente

  • 1 kg carne de vanat
  • Marinata pt fezandare (otet+apa+sare+condimente)
  • 1 ceapa
  • 2-4 catei de usturoi
  • 1-2 ardei
  • Morcov
  • Dovlecel
  • Cartofi
  • Ulei
  • Sare
  • piper
  • Malai
  • Salata de morcovi (cu zeama de portocale si miere)

Mod de preparare

Ar fi sunat mai bine daca in loc de caprioara as fi avut urs, ori, cum fac deseori la ceaun, vita batrana...

Asadar, daca avem vanat sau vita trecuta de prima tinerete, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa fezandam carnea cel putin 24 de ore intr-un paitz. Acesta poate fi de diverse feluri, dar negresit incepem cu otet si apa - parti egale, sare si felurite condimente. Eu pun: piper, foaie de dafin si usturoi la "rumegatoare", felii de ceapa si morcov la iepurila, dar se poate face o mare varietate de combinatii - esential este otetul.

Cand am o vita batrana, pun felii de kiwi, direct pe bucata de carne, cel putin 12 ore dupa care o cufund in paitzul corespunzator.

Acest mod de a fezanda vanatul nu este singurul, dar eu il folosesc mai des decat cel cu doar sare si felii de mere ori alte feluri de fezandare, fiindca nu mai trebuie sa desarez alte cateva ore carnea si este singurul paitz care fragezeste nemaipomenit de bine carnea cea mai incapatanata.

Dupa cele 24 de ore obligatorii (se poate tine mai mult la fragezire), scoatem carnea si putem s-o pregatim de-acum in orice fel dorim, fiindca este moale si docila.

Eu am ramas impoftita de gatit ceva la ceaun, asa ca am pregatit-o in el - se poate gati in orice vas cu fundul gros - conditia fiind ca mancarea sa poata fi gatita la foc domol si timp domol - cam 2 ore. Nu este exclus nici cuptorul, daca ne e mai comod.

Portionam carnea, curatim si taiem toate legumele si zarzavaturile pe care le vrem in preajma ei, imbracam bine vasul cu ulei, calim sau nu carnea si legumele (eu nu le-am calit), turnam vin negru pana acoperim ingredientele si fierbem la foc incet, cam 2 ore. Daca puneti si cartofi, asa cum am pus eu, sau dovlecel, puneti cartofii dupa o ora si jumatate de fiert, dovlecelul (care indulceste situatia) aproape de sfarsit si ouale marinate la sfarsit de tot. Eu nu m-am indurat sa marinez ouale cu Picant Fix ci am facut un soi de saramura+piper+ardei iute+o crenguta de cimbru, una de telina si una de tarhon (cu mandrie spun ca ouale au tinut doua saptamani, pe incercate - fiind prima data cand am conservat oua, am fost foarte precauta! )

Dupa 2 ore de fiert, carnea este pur si simplu untoasa!

Daca alegeti sa faceti mamaliguta, ea trebuie sa fie musai fiarta in apa cu unt: carnea rumegatoarelor cere imperios unt (daca nu as fi gatit-o in vin precis as fi prajit-o inainte de toate, in unt! )

Si salata pe care o alegeti are un "musai"... trebuie sa fie dulce - in contrast cu mancarea, sa zicem, salbatica - si sunt destule salate dulci! Eu am facut o salata de morcov (1 morcov, zeama unei portocale, o lingurita de miere, un praf de sare - cam asta ar fi proportia)

Acum, ca mi-am facut pofta ce-o avui, va doresc si voua asisderea!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie