Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Portii
4
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Ingrediente

  • 4 cefe de porc cu os
  • 3 morcovi medii
  • 3 tije de telina Apio
  • 1 ceapă roșie medie
  • 2 cepe verzi
  • 150 ml vin Marsala
  • 200 ml apă plus extra ( sau mai bine supă de legume, eu însă nu am avut)
  • sare, 1 lingura plus extra
  • piper după gust
  • 11 căței de usturoi
  • 2 linguri ketchup
  • 2 linguri pastă de ardei
  • 1 linguriță cu vârf de muștar iute cu boabe
  • 1 linguriță cu vârf de chimen
  • 1 linguriță cu vârf de boia afumată
  • 1 linguriță de pudră de chili
  • 2 crengute de rozmarin
  • 1/2 rădăcină de pătrunjel
  • 3 foi de dafin
  • 150 ml smantana de gatit
  • 30 grame unt
  • 4 linguri ulei plus extra
  • o oala de fontă cu capac
  • Pentru piureul de morcovi:
  • 3 morcovi medii
  • Sare, piper, după gust
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucsoara
  • 2 linguri suc de portocale proaspăt stors
  • 3,4 linguri lapte amestecat cu smantana de gatit
  • 20 grame unt gras
  • Pentru piureul de cartofi:
  • 3 cartofi mari
  • 3, 4 linguri de lapte amestecat cu smantana de gatit
  • Sare, piper, nucsoara, după gust
  • 20 de grame unt gras
  • Pentru dressingul de marar:
  • 1 legătură marar
  • 50 ml ulei de măsline
  • Sare, piper după gust

Mod de preparare

Cefele de porc se asezoneaza cu sare, piper și se prajesc în 4 linguri ulei, câte 4 minute pe fiecare parte.
Legumele se toacă bucăți mai mari, ceapa roșie julien.
Condimentele, rozmarinul( fără tulpina mai groasă), usturoiul maruntit, se amestecă într-un mojar, până rezultă o pastă, nu foarte fină.
În uleiul în care am prăjit carnea, se calesc cepele 5 minute, se adaugă legumele tocate, o lingura sare, se calesc încă 5 minute, pasta de condimente, foile de dafin, se mai lasă 3 minute, amestecând des, apoi se stinge totul cu vin, se lasă să se mai evapore 5 minute, se adaugă apa sau supa care trebuie să treacă de legume, apoi carnea. Se completează cu apă, în așa fel încât, cel puțin jumătate din carne să stea în sosul format.
Se acoperă oala cu capac si se fierbe totul o oră, iar la jumătatea timpului de fierbere, se întoarce carnea în sos.
Se scoate apoi carnea și frunzele de dafin afară din oală.
Legumele se pasează cu mixerul vertical, se dau printr-o sită fină pentru a rezulta un sos care se mai lungeste cu smantana de gatit, circa 150 ml și la care se mai adaugă 30 grame unt.
Sosul se mai fierbe 2 minute.
Pentru piureuri, atât cartofii, cât și morcovii se feliaza, se pun la fiert în apă sărată, în recipiente diferite, se fierb 15, 20 de minute.
Cartofii se pasează cu un pasator de legume, morcovii cu mixerul vertical, fiecare piure rezultat se asezoneaza după gust, cu condimentele pregătite, se adaugă unt, lapte combinat cu restul de smantana lichida rămasă de la sosul de legume.
Se prepară dressingul de marar, pasand toate ingredientele.
Se așază pe o farfurie piureurile cu ajutorul unor sprituri de patiserie, friptura cu sosul de legume și dressingul.
Este o rețetă proprie, foarte gustoasă!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
2
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Tocanita de hribi cu legume - mancare vegana sau de post
4
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Tocanita de hribi cu legume - mancare vegana sau de post

Tocănița de hribi cu legume este o explozie de arome și texturi, perfectă pentru a încânta papilele gustative chiar și...

Tocanita de hribi cu legume - mancare vegana sau de post
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Parteneri
Prajitura cu mere
Bucataras.RO

Prajitura cu mere

Ceva simplu sau nu, depinde din ce perspectiva privesti.....

Prajitura cu mere
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!