Tort de Merisoare si Alune de Padure

Complexitate
redusa
Tort de Merisoare si Alune de Padure

Ingrediente

  • 200 g unt moale, plus extra pentru uns tava de copt
  • 100 g stafide
  • 200 g cirese glasate, taiate in jumatati
  • 100 g merisoare uscate
  • 200 g agrise uscate
  • coaja rasa de la 1 portocala bio
  • zeama de la 3 portocale
  • 50 ml lichior de ciocolata Mozart (sau Sherry, coniac, Disaronno sau Frangelico)
  • 250 g zahar brut
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 4 oua mari
  • 200 g faina integrala amestecata cu 1/2 lingurita praf de copt
  • 100 g migdale crude macinate
  • 100 g alune de padure prajite si tocate
  • 1 lingura amestec de condimente pentru prajituri (scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare)
  • Pentru decor:
  • 1 albus de ou batut lejer
  • 400 g cuburi de zahar brun nerafinat din trestie de zahar
  • 1 lingura sirop de capsuni
  • 1 lingura sirop de menta
  • 1 lingura afine congelate
  • 200 m martipan cu miere ecologic

Mod de preparare

Incingem cuptorul la 160 grade c. Ungem cu unt o forma de tort si o tapetam cu hartie de copt.

Punem stafidele, ciresele, merisoarele, agrisele, coaja si zeama de portocala si alcoolul intr-o oala mica, le aducem la punctul de fierbere si le lasam sa fiarba 3 minute sau pana cand se inmoaie toate fructele uscate. Punem oala deoparte pentru a se raci.

Punem zaharul, untul si vanilia intr-un bol si le mixam pana obtinem o crema lejera si deschisa la culoare.

Adaugam ouale, faina,, migdalele, alunele de padure si amestecul de condimente si omogenizam bine aluatul.

Incorporam fructele inmuiate si transferam compozitia in forma de copt, uniformizam compozitia si o coacem 1 ora si 20 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul tortului iese curata (eu am copt 2 ore).

Acum pregatim ornamentele: intindem martipanul si decupam formele dorite. Eu am ales sa pregatesc 3 reni si 16 braduti. Dupa ce decupam formele, le coloram cu amestecul de siropuri si afine si le tinem la frigider pana se raceste tortul.

Dupa ce am scos tortul din cuptor, marim temperatura cuptorului la 200 grade c. Punem cuburile de zahar intr-un bol si le zdrobim cu un sucitor. Adaugam albusul de ou si amestecam pana obtinem o textura asemanatoare cu cea a unui nisip umed. Asezam glazura pe tort si punem din nou tortul la cuptor pentru 5 minute, timp in care se fixeaza crusta, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit complet, scoatem tortul din tava si adaugam ornamentele. Punem cei 16 braduti pe marginea tortului, la distanta egala unii de altii iar renii ii punem deasupra tortului. Optional presaram zahar decorativ.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Lapte cu orez si sos de capsuni
Bucataras.RO

Lapte cu orez si sos de capsuni

Daca tot este maine 1 iunie m-am gandit sa va aduc un desert al copilariei, un desert cu care am crescut, deloc sofisticat....

Lapte cu orez si sos de capsuni
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola