Sbriciolata cu Crema de Portocale

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Sbriciolata cu Crema de Portocale

Ingrediente

  • dimensiuni tava: 24 x 30 cm
  • Aluat:
  • 400 gr faina
  • 125 gr unt
  • 150 gr zahar (eu am uitat sa il pun)
  • 2 oua
  • 1 plic praf de copt
  • arome (vanilie, coaja de lamiie, portocala rasa dupa gust)
  • Crema:
  • 200 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 100 gr unt
  • coaja rasa de la 2 portocale (eu n-am pus caci ale mele nu erau biologice)
  • sucul de la 2 portocale
  • 4 lg faina
  • 400 ml lapte

Mod de preparare

Crema de portocale:
zaharul + galbenusurile + untul + coaja de portocala se freaca spuma, se adauga faina, apoi sucul de portocale si laptele ... se amesteca cu telul para si se aseaza cratita pe foc, la flacara mica. Se amesteca destul de des ca sa nu se lipeasca si cind incepe sa bolboroseasca precum vulcanii noroiosi si arata ca o ciulama e gata ... Se lasa deoparte si se prepara aluatul.

Aluatul:
* se freaca faina amestecata cu praful de copt+aromele, zaharul si untul pina devine totul ca un nisip
* se adauga ouale si se continua sa se amestece fara sa incercati sa faci un aluat compact, numai cu degetele farimitzind si frecind o mina de cealalata. Daca aveti miinile calde va spalati pe miini cu apa rece si va stergeti inainte de a incepe aceasta operatiune (care este mai greu de explicat decit de executat)
* 2/3 din aluat asa farimitat se rastoarna in tava pe hirtia de copt
* deasupra se toarna cu lingura crema si eu am pus din loc in loc nutella.
* se rastoarna peste crema restul de aluat si se da la cuptor la 180°C pt 30 minute circa
Umplutura sa ii zicem tipica / originala ar fii din urda (ricotta), insa exista si alte variatiuni pe: cu crema, cu mere, cu .... ricotta si crema, cu ricotta si mere (asta mie imi place cel mai mult) ... merele sunt rase sau taiate marunt si calite putin ca pt placinta clasica ... si dc puneti mai multe feluri de umpluturi le asezati in straturi.

In loc de portocale se pot folosi lamii si iese crema de lamiie:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie