Eclere cu Crema de Vanilie

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Eclere cu Crema de Vanilie

Ingrediente

  • Pentru 18 eclere de 10 cm lungime:
  • Aluat:
  • 1/4 cana unt (=57 grame)
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/4 lingurita sare
  • 5/8 cana faina (=90 grame)
  • 2 oua mari (plus 1 albus suplimentar – eu nu l-am folosit)
  • 1/2 cana apa (100 ml)
  • Crema de vanilie:
  • 750 ml lapte
  • 3/4 cana zahar
  • 120 g unt
  • 1 galbenus
  • 3 linguri cu faina (cu varf)
  • esenta de vanilie
  • Glazura:
  • 2 linguri creme fraiche
  • 100 g ciocolata

Mod de preparare

Aluat:
Puneti intr-un vas, pe foc: untul, zaharul, sarea si apa. Cand incepe sa fiarba, indepartati-l de pe foc.

Cu ajutorul unei linguri de lemn amestecati repede faina. Puneti inapoi pe foc, la o temperatura medie-mare, amestecand mereu, pana cand compozitia se dezlipeste de margini. Dureaza maxim 3 minute pana acest lucru se intampla.

Transferati amestecul in vasul unui mixer si amestecati-l la viteza mica pana se raceste un pic (cam 1 minut). Cresteti viteza mixerului spre mediu si adaugati pe rand cate un ou intreg. Bateti pana cand se formeaza un mic varf atunci cand atingeti aluatul cu dugetul. Daca acest varf nu se formeaza, ca trebui sa folositi albusul de ou mentionat in ingrediente. Bateti-l usor separate, apoi adaugati-l in compozitie treptat, pana se comporta asa cum am mentionat mai sus atunci cand il atingeti cu degetul.

Preincalziti cuptorul la 220 de grade.

Pregatiti o tava pe care o tapetati cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Eu mi-am pus o hartie alba sub ea, pe care am trasat linii care sa ma ghideze atunci cand formeze eclerele. Inainte de a da tava la cuptor am scos hartia alba.

Puneti aluatul intr-o punga sau intr-un pos si formati eclere de 10 cm lungime si cam 1, 3-1, 5 cm latime. (Eu am folosit un varful cu numarul 96). Asigurati-va ca exista ~5 cm intre ele atunci cand le asezati in tava. Aluatul ramas puneti-l in frigider.

Dati tava la cuptor. Tineti 10 minute la 220 de grade, apoi scadeti temperatura pana la 175 si mai coaceti inca 20-30 de minute sau pana se rumenesc (eu le-am tinut pe ale un pic mai mult decat trebuia, sunt cam prea rumenite). Scoateti-le pe un gratar si lasati-le la racit.

Cresteti temperatura cuptorului din nou la 220 de grade si pregatiti a doua tava de eclere (daca e cazul). Repetati procedeul de la prima tava.

Crema de vanilie:
Intr-un vas se amesteca 150 g lapte cu faina si galbenusul. Restul de lapte (600 g) se pune la fiert cu zaharul si untul. Peste acestea se toarna compozitia cu faina si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema (scade cam la 60% din volumul initial). La sfarsit, se adauga cativa stropi de vanilie (dupa gust).

Pentru a verifica daca densitatea cremei e cea corecta, puteti face urmatorul test: scoateti lingura din crema si trasati cu degetul o linie la mijlocul ei. Daca de pe jumatatea de sus crema nu se scurge si nu atinge jumatate de jos, inseamna ca e gata.

Dupa ce s-a ingrosat suficient, se transfera crema intr-un alt vas (eventual pus in apa rece sau pe uns trat de gheata) si se amesteca pana la racire. o puteti lasa la racit si in ritmul propriu, dar inainte de a o pune in eclere trebuie amestecata bine, din nou.

Cand crema e gata, taiati eclere pe lungime, doar partial (cele 2 jumatati nu ar trebui sa fie separate). Pentru a exemplifica modul in care pun crema in ecler, poza arata 2 jumatati detasate. Dar modul corect in care se taie eclerul se regaseste in pozele precedente.

Cu ajutorul posului, puneti crema intre eclere, cu generozitate.

Glazura:
Eu am facut cea mai simpla glazura posibila:

Se iau 2 linguri de creme fraiche si se incalzesc in cuptorul cu microunde pentru 40 de secunde (se poate face si pe ochiul de la aragaz). Se pune ciocolata si se lasa 2-3 minute sa se inmoaie. Apoi se amesteca pana la omogenizare.

Am glazurat eclerele cu ajutorul unui penson.
Crema de vanilie poate fi amestecata si cu 2 linguri de frisca, in cazul in care va place aroma ei.

Reteta pentru aluat e cica a Marthei Stewart. Eu am injumatatit reteta ei, de aceea apar cantitati care dau cu virgula. :) Aluatul se comporta foarte bine, a crescut foarte frumos, nesperat chiar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Ciorba de fasole in bol de paine
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole in bol de paine

Ciorba de fasole in bol de paine
Parteneri
Gem de prune cu coaja
Bucataras.RO

Gem de prune cu coaja

Niste pruni cam batrani ce-i drept, dar care se incapataneaza sa mai rodeasca in ciuda batranetii.....am strans 3 galeti de...

Gem de prune cu coaja
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola