Crema la Ceasca cu Aroma de Marsala

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Crema la Ceasca cu Aroma de Marsala

Ingrediente

  • Pentru 2 portii:
  • 500 ml lapte
  • 1 ou
  • 3 linguri de zahar tos
  • 1 lingura cu virf de faina
  • o bucata de cca 1-2 cm de coaja de lamiie (numai partea galbena)
  • 2 linguri de Marsala
  • 1 bucata cit o nuca de unt
  • Pentru ornat:
  • in reteta originala simburi de pin
  • eu am pus putin praf de cacao amara, merge si ciocolata rasa, ciocolata sau bombonele ornat, nuci, alune

Mod de preparare

** Evident ca merge si cu altceva daca nu aveti Marsala, pentru copilasi se poate face cu aroma de vanilie, sau cele 2 linguri de Marsala se pot inlocui cu zeama de lamiie, portocala ... pentru doamne caci gustul general al acestei creme duce la un lichior foarte slab italienesc numit vov sau cremovo, un lichior de oua, de fapt puteti inlocui Marsala cu lichior de ou si cine vrea poate sa incerce sa inlocuiasca Marsala cu cremă de whisky.

Marsala ca alcool nu se simte deloc in crema asta, ci numai gustul, aroma.

* cu zaharul puteti jongla dupa gustul vostru, mie mi-a placut cu cele 3 linguri

Am amestecat in cratita oul cu zaharul si faina cu telul in forma de para sau daca vreti cu mixerul, apoi am adaugat laptele rece si am mai amestecat ca sa nu ramina cocoloase.

Am pus compozitia pe foc, flacara cea mai mica si am adaugat coaja de lamiie (bucata intreaga e comoda caci la sfirsit o scoateti si o aruncati si crema ramine fina, daca puneti coaja de lamiie rasa gustul va fi acelasi cu diferenta ca se va simti in crema. Am lasat sa fiarba la foc mic amestecind destul de des ca sa nu se prinda, cind crema s-a ingrosat suficient, ca o ciulama si incepe sa bolboroseasca/clipoceasca putin stingeti focul sau trageti oala fde pe aragaz.

Lasati sa se raceasca putin, nu de tot, si adaugati cele 2 linguri de vin Marsala (sau ce ati hotarit voi sa puneti) si bucata de unt, amestecati foarte bine.

Varsati crema in cesti si ornati dupa gust. Lasati sa se raceasca inainte sa o serviti.

Nu va tine nimeni sa o serviti in castronele, pahare etc.. eu am ales varianta asa cum era prezentata de aceasta doamna pe forumul italian care isi amintea aceasta reteta asa cum o facea si servea mama ei prietenelor si vecinelor care veneau in vizita cind ea era mica (acum vreo 60 ani adica). Deci prezentarea este foarte vintage.

Crema cum se vede in poza nu trebuie sa rezulte foarte compacta cind se raceste, asa cum e cea de patiserie, ci usor mai cremoasa, se vede cum e in lingurita nici lichida, dar nici tare de taiat cu cutitul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie