Crema de Zahar Ars

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Crema de Zahar Ars

Ingrediente

  • 8 oua mari
  • 200 gr de zahar
  • 1 litru lapte
  • 150 gr de zahar tos pentru caramel
  • 2 pilcuri de zahar vanilat

Mod de preparare

Intr-o cratita de 2 litri se caramelizeaza zaharul. Eu am caramelizat zaharul direct in forma din imaginile de mai jos. Cand se formeaza putina spuma la suprafata cratita/forma se ia de pe foc. (nu se tine mai mult pentru ca altfel o sa aiba un gust amar).

Cand s-a caramelizat zaharul se prinde cratita-/forma de margini si se roteste in asa fel, incat sa se tapeteze pana la jumatate cu zaharul ars care curge. Se lasa sa se raceasca.

Ouale intregi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat intr-un castron mai mare (aprox 2 litri), cam 1-2 minute, pana se formeaza putina spuma. In continuare se dilueaza cu laptele rece, adaugat treptat si mixand tot timpul.

Compozitia obtinuta se toarna in cratita/forma tapetata cu zahar ars si se pune apoi intr-o tava cu apa calduta. Se introduc in cuptorul incalzit la foc mediu.

Apa din tava nu trebuie sa fiarba nici macar un minut, ea trebuie sa fie fierbinte dar nu sa fiarba, pentru ca o sa fiarba si compozitia si se va branzi.

Cand apa din tava incepe sa ajunga la punctul de fierbere adaugati apa rece, cam din 15 in 15 min adaugati putina apa.. Se lasa in cuptor 50-60 minute.
o sa va dati seama ca e gata crema atunci cand se simte inchegata.

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se introduce la frigider pana a doua zi ca sa aiba o consistenta mai mare.
Crema se serveste doar rece, ornata cu siropuri sau cu frisca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

C

Cristina Cioran • 04 Iulie 2022, 14:05 Bună ziua . Eu folosesc 10 ouă la 1 l lapte; în compoziție pun esență de vanilie nu zahăr vanilat - este mai aromată. La cuptor o pun direct pe grătar - fără cratița cu apă - și o țin 40' / 50' .

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie