Cozonac cu nuca, la masina de paine

Portii
2
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca, la masina de paine

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • •800 g faina pentru cozonac
  • •120 g unt gras
  • •50 ml ulei
  • •150 g zahar
  • •250 ml lapte
  • •2 plicuri drojdie uscata
  • •2 oua+1 galbenus
  • •coaja rasa de lamaie si portocala
  • •2 pliculete zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura:
  • •1/2 pahar lapte
  • •50 g unt
  • •200 g zahar
  • •300 g nuca macinata
  • •esenta vanilie
  • •cacao
  • •1-2 linguri pesmet, optional
  • •rahat multicolor taiat cubulete, optional
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
In cuva masinii de paine, punem in urmatoarea ordine: laptele caldut, nu fierbinte, untul moale, taiat cubulete, zaharul, ouale si galbenusul, miroasele, faina si ultima, drojdia. Setam programul pentru doar pentru framantat (eu il framant de doua ori). Cand este gata, scoatem aluatul din masina, il punem intr-un vas incapator si turnam treptat uleiul pe care-l incorporam total, aducand marginile aluatului in mijloc. Il trantim cu putere de cat mai multe ori in vas, apoi acoperim si lasam la dospit vreo 90-120 minute.
Intre timp, pregatim umplutura, care este aceeasi pe care o folosesc de ani de zile.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1-2 linguri cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in doua. Din fiecare bucata, pe blatul de lucru uns usor cu ulei, formam doua dreptunghiuri pe care le umplem cu nuca si rahat. Rulam, apoi impletim sulurile si asezam cozonacii in tavi, unde ii mai lasam la crescut cam 30 minute, dupa care ii ungem cu galbenus batut de ou.
Introducem tavile in cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 10 minute, apoi micsoram temperatura la 170 grade si lasam cozonacii sa se rumeneasca frumos pana cand trec testul scobitorii.
Scosi din cuptor, se lasa in tava 10 minute, apoi se racesc pe-o parte, acoperiti cu un servet.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie