Casuta de Turta Dulce (Aluat Moale)

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Casuta de Turta Dulce (Aluat Moale)

Ingrediente

  • 3 3/4 cups faina (asta vine aprox 500 gr poate ceva mai mult sau mai putin)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 1/2 lingura bicarbonat
  • 3/4 lingura sare (eu am pus doar un praf, atata cat iei intre trei degete)
  • 1 1/4 lingura ghimbir (eu am pus cuisoare praf in locul ghimbirului si doar o lingurita)
  • 1 1/2 lingurita scortisoara (aici am pus doua linguri mai scuturate(imi place aroma de scortisoara)
  • 100 gr grasime vegetala sau poate ceva mai mult
  • 1/2 cup zahar (cred ca este 100 gr)
  • 1 ou mare
  • 1 1/3 cup molasses (melasa, cam un pahar de 250 ml plin si inca un sfert)
  • 1 cupa apa la temparatura camerei ( aici apa trebuie sa fie aprox 250 ml)

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul la temparatura medie. Se unge o tava de 33x23 si se lasa deoparte.

Intr-un castron se cerne faina cu sarea, praful de copt, bicarbonatul scortisoara si cuisoarele praf, si se pun deoparte.
In alt vas se bate cu mixerul grasimea vegetala cu zaharul pana devine pufos si se curata din cand in cand marginile vasului. Se adauga oul, se amesteca, apoi se adauga melasa si se amesteca din nou (poate aici se poate folosi miere cred, au cam aceasi consistenta dar gustul este putin diferit ).

Cu mixerul pornit la viteza mica sa adauga treptat ingredientele uscate alternand cu apa pana ce se formeaza o compozitie moala. Se curata din nou marginile vasului. Se pune amestecul in tava unsa si se coace aprox 45 de minute sau pana cand scobitoarea care o introduci in aluat iese afara curata. Se raceste sau se poate servi asa calda langa o cana cu cacao.

Eu cand am facut blatul am folosit o tava in forma de casuta dar pentru cine nu are asa ceva pun aici decupat din hartie, modul incare se asambleaza casuta din blat moale.

Decorarea se face dupa imaginatia fiecaruia. Acoperisul se lipaste de corpul casei cu o crema de zahar care se face amestecand zaharul praf cu citiva stropi de apa sau zeama de lamaie. Deci blatul dupa ce este copt si racit se taie in doua parti, una mai mare si una ceva mai mica - Partea mare va fi corpul casei iar partea cea mica va fi acopeisul. De pe lateralul corpului casei se mai taie o fasie (care daca vreti se poate folosi ca si gardulet) iar din partea de blat mai mica se taie colturile (doar doua ca sa ii dam forma unui triunghi).

Din colturi daca se mai taie odata in jumatate vor rezulta patru triunghiuri mici care daca se decoreazacu zahar colorat verde pot fi folositi ca si braduleti pe langa casuta. Va atasez trei poze demonstrative (modul de decupare a casutei) facut pe hartie. Nu am poze de la tort ca nu am avut timp sa ma joc putin cu aparatul. Imi pare rau, am doar poza finala.

Dupa ce s-a facut zaharul pentru ornat se pune in pungulite mici de plastic si se taie coltul sa se formeze o gaura foarte mica pe unde sa poata sa se scurga acest icing. Inainte de a pune in punguta zaharul se poate colora cu culori alimentare, verde pentru brazi, sau rosu si galben pentru beculete la bradulet sa la geamuri etc. Fiecare culoare se pune in punga diferita. Se poate folosi cu succes (in lipsa pungii de plastic pungi facute din hartie - cornete, le maispune cred)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Dulceata de agrise
5
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute