Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana

Ingrediente

  • Pentru 3-4 portii (2 portii mari):
  • 300 gr fasole boabe fiarta (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa partea din mijloc)
  • 300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1 51 5 cm sau si mai mici (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa plina)
  • 1 ceapa mica (eu am pus 1/2 de ceapa) 1 tulpina de telina (eu am pus 3 linguri cuburi de radacina de telina)
  • 1 morcov (eu am pus 1/2 de morcov)
  • 2-3 cateide usturoi tocati marunt (eu am pus numai 1 catel de usturoi strivit prin aparat, deci numai crema care iesea prin gaurile aparatului)
  • ulei
  • sare
  • 2-3 frunze de salvie proaspat tocate (dar puteti pune si salvie uscata)
  • patrunjel tocat (2 linguri)
  • 1/2 lingurita cimbrisor (timo)
  • 1/2 lingurita maghiran
  • 1 l de apa cca

Mod de preparare

Va scriu reteta asa cum am gasit-o eu pe net unde a fost publicata reteta din cartea "Zuppe della Toscana" de Sandra Lotti cantitatile din reteta sunt cele din carte si in paranteze am pus modificarile mele.

Punem intr-o cratita ulei (1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il coacem si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa *** (cit este nevoie ca sa acoperim toate ingredientele, dar nu prea multa, supa trebuie sa rezulte mai groasa).

Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este fiert si adaugam fasolea boabe care era deja fiarta si mai lasam sa fiarba pe foc mic 20 minute (daca o fierbeti traditional italian adica fara sa clocoteasca, ci numai la foc mic). Verificati de sare si mai adaugati daca e nevoie. Fasolea, dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot cit sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,

Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneaasca chiar de preferat piine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa

Note:
1. Puteti servi aceasta supa si cu iaurt sau smintina, desi nu are nic io legatura cu reteta originala, desi in Italia nu o sa intilniti supe sau ciorbe drese cu smintina sau iaurt pentru gustul meu romanesc se potriveste foarte bine

2. Puteti sa modificati si ierburile aromatice, in loc de salvie puteti pune marar evident nu de la inceput, ci la sfirsit cind e gata supa.
Rapida daca aveti deja fasolea fiarta, puteti folosi fasole boabe de orice fel (cu bob mic si alb, mare si alb sau din cea rosie, pestrita chiar nu are importanta).

* Fasolea boabe in functie de felul ei daca este uscata o puneti de seara la inmuiat, apoi o fierbeti cu o frunza de dafin si fara sare sau daca e deja fiarta in conserva o scurgeti de lichidul in care e conservata, o clatiti si ori o folositi asa ori o mai dati un clocot cu frunza de dafin cum fac eu. Daca insa folositi fasole boabe proaspata, cea scoasa din teaca (chiar si congelata, eu o scot din teci si o congelez asa cruda in pungute) o fierbeti in apa fara sare si cu frunza de dafin fara sa o mai inmuiati inainte.

Reteta eu am gasit-o pe forumul italian unde cineva a scris-o dintr-o carte cu retete traditionale, se mai numeste si sbroscia desi cu acest nume in Italia mai exista si o supa cu peste de lac, dar oricum ar fi sbroscia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Chec cu Cacao Pufos
2
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Prajitura turnata cu branza si visine
4
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Felii olandeze
5
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Parteneri
Fasole lata cu porc si sos de mustar la slow cooker Crock Pot
Bucataras.RO

Fasole lata cu porc si sos de mustar la slow cooker Crock Pot

TataZmeu după o plimbare prin piață, a aterizat acasă cu o sacoșă de fasole lată, din aia faină galbenă și...

Fasole lata cu porc si sos de mustar la slow cooker Crock Pot
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura