Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana

Postat pe: 21-11-2014
(0)

Ingrediente

Pentru 3-4 portii (2 portii mari):
300 gr fasole boabe fiarta (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa partea din mijloc)
300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1 51 5 cm sau si mai mici (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa plina)
1 ceapa mica (eu am pus 1/2 de ceapa) 1 tulpina de telina (eu am pus 3 linguri cuburi de radacina de telina)
1 morcov (eu am pus 1/2 de morcov)
2-3 cateide usturoi tocati marunt (eu am pus numai 1 catel de usturoi strivit prin aparat, deci numai crema care iesea prin gaurile aparatului)
ulei
sare
2-3 frunze de salvie proaspat tocate (dar puteti pune si salvie uscata)
patrunjel tocat (2 linguri)
1/2 lingurita cimbrisor (timo)
1/2 lingurita maghiran
1 l de apa cca

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

40min
Va scriu reteta asa cum am gasit-o eu pe net unde a fost publicata reteta din cartea "Zuppe della Toscana" de Sandra Lotti cantitatile din reteta sunt cele din carte si in paranteze am pus modificarile mele.

Punem intr-o cratita ulei (1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il coacem si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa *** (cit este nevoie ca sa acoperim toate ingredientele, dar nu prea multa, supa trebuie sa rezulte mai groasa).

Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este fiert si adaugam fasolea boabe care era deja fiarta si mai lasam sa fiarba pe foc mic 20 minute (daca o fierbeti traditional italian adica fara sa clocoteasca, ci numai la foc mic). Verificati de sare si mai adaugati daca e nevoie. Fasolea, dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot cit sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,

Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneaasca chiar de preferat piine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa

Note:
1. Puteti servi aceasta supa si cu iaurt sau smintina, desi nu are nic io legatura cu reteta originala, desi in Italia nu o sa intilniti supe sau ciorbe drese cu smintina sau iaurt pentru gustul meu romanesc se potriveste foarte bine

2. Puteti sa modificati si ierburile aromatice, in loc de salvie puteti pune marar evident nu de la inceput, ci la sfirsit cind e gata supa.
Rapida daca aveti deja fasolea fiarta, puteti folosi fasole boabe de orice fel (cu bob mic si alb, mare si alb sau din cea rosie, pestrita chiar nu are importanta).

* Fasolea boabe in functie de felul ei daca este uscata o puneti de seara la inmuiat, apoi o fierbeti cu o frunza de dafin si fara sare sau daca e deja fiarta in conserva o scurgeti de lichidul in care e conservata, o clatiti si ori o folositi asa ori o mai dati un clocot cu frunza de dafin cum fac eu. Daca insa folositi fasole boabe proaspata, cea scoasa din teaca (chiar si congelata, eu o scot din teci si o congelez asa cruda in pungute) o fierbeti in apa fara sare si cu frunza de dafin fara sa o mai inmuiati inainte.

Reteta eu am gasit-o pe forumul italian unde cineva a scris-o dintr-o carte cu retete traditionale, se mai numeste si sbroscia desi cu acest nume in Italia mai exista si o supa cu peste de lac, dar oricum ar fi sbroscia.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana