Ciorba Alba de Pastai

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Ciorba Alba de Pastai

Ingrediente

  • 1/2 Kg pastai de fasole
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • 1/2 telina mijlocie
  • 2 ardei
  • 2 rosii
  • 1 ceapa
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 fire de rubarba
  • leustean
  • Iaurt ori smantana
  • 3 linguri de faina
  • 1/2 pahar de ulei
  • sare

Mod de preparare

Tot o reteta veche, de prin bucatariile bunicelor noastre. Din pacate, a mea bunica gatea des cu rantas - deci si ciorba asta e "nesanatoasa" - dar daca nu ingalbeniti faina, ci o lasati doar sa se umfle in uleiul incins, prea nesanatoasa nu poate fi...

Deci, ma dusei in Cartea De Bucate si nu gasii nici macar o reteta de supa/ciorba/bors de fasole verde:?: Se poate asa ceva?

La noi se facea numai primavara tarziu, cand pastaile erau deja bine facute, dar fragede inca, rabarbarul in plina glorie si leusteanul viguros.

Doua-trei maini de pastai, un morcov, un patrunjel, o creasta de radacina de telina, vreo 2 ardei si cam tot atatea rosii, 2 fire de rubarba si smantana sau iaurt.

Punem oala pe foc, asteptam sa se incalzeasca binisor, dupa care turman in ea cam 1/2 pahar de ulei si imediat 3 linguri de faina. Amestecam rapid si fara sa asteptam sa se rumeneasca faina ci doar sa se umfle nitzel, stingem cu apa rece, turnata incetisor pana faina elibereaza glutenul si rantasul nu are cocoloase. In momentul asta turnam restul de apa (pt cantitatea de legume de mai sus, cam 3 litri).

Saram si adaugam pe rand: intai ceapa taiata maruntel si fiarta cam 10 minute fara capac, ca sa-i dispara mirosul pregnant. Dupa asta, pastaile curatite si rupte in bucati aproximativ egale; dupa 10 minute/un sfert de ora, legumele taiate cubulete - morcovul, patrunjelul, telina, pe care le fierbem deja cu capacul pus, la foc mic, si dupa alte 10 minute ardeiul si rosiile cuburele.

Va zic atat de amanuntit timpii fiindca din experienta stiu ca fasolea pastai fierbe mai mult decat zarzavatul, asa ca pana ea se inmoaie bine, zarzavatul se face praf de sufletul lui!

Cand toate astea s-au fiert, acrim cu cele doua fire de rubarba, pe care doar le azvarlim in ciorba odata cu usturoiul tocat, fara a mai fierbe deloc: stingem focul imediat!

Amestecam smantana sau iaurtul cu cateva polonice din zeama fierbinte, slobozim in oala lactata si punem coditele de leustean, tocate fin. Frunzele lui - doar cand ciorba e numa buna de mancat...
Pe caldurile inceputului de vara, se poate servi si rece - e acrisoara si racoritoare:))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Gogosi umplute
3
Carte de bucate

Gogosi umplute

Descopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...

Gogosi umplute
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
5
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Parteneri
Muffins cu ciocolata
Bucataras.RO

Muffins cu ciocolata

V-am adus muffins ciocolatosi, dar nu cred ca vreti :D

Muffins cu ciocolata
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute