Clatite cu Ciuperci

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Clatite cu Ciuperci

Ingrediente

  • Pentru clatite (pentru aproximativ 12 - 14 clatite) :
  • - 125 g faina 000 proaspat cernuta
  • - 2 oua
  • - 200 ml lapte
  • - 100 g smantana
  • - 30 g unt
  • Pentru umplutura:
  • - 4 catei usturoi mari
  • - 1/4 ceapa de marime medie
  • - 2 ardei grasi rosii mari
  • - 10 ciuperci champignon
  • - 1 lingurita cu frunze de patrunjel maruntite
  • - 1 lingurita cu frunze de marar maruntite
  • - sare
  • - amestec de piper alb, verde, negru si boia
  • - ulei din floarea soarelui
  • - 3 linguri cu cascaval ras marunt pe razatoare
  • Pentru servire:
  • - smantana (optional)

Mod de preparare

Pentru clatite:

- Se bat ouale cu telul intr-un bol cu diametru mare. Se adauga laptele, smantana si se incorporeaza apoi faina proaspat cernuta. Se amesteca toate ingredientele cu ajutorul unei spatule astfel incat sa se obtina un amestec cat mai omogen posibil. Compozitia pregatita se trece printr-o sita.

- Intr-o tigaie cu suprafata neaderenta se pune putin unt (eu obisnuiesc sa intind untul sau uleiul folosit la prepararea termica a catitelor cu un servetel absorbant pentru bucatarie, pe toata suprafata tigaii). Cand temperatura tigaii este optima se pune aproximativ 1/2 polonic din compozitia preparata anterior in tigaie si se intinde pe toata suprafata acesteia. Acest timp de lucru trebuie realizat in cel mai scurt timp.

- Clatitele se intorc cu grija (Xabier Gutierrez recomanda intoarcerea clatitei cu palmele) dar nu trebuie sa fie lasate prea mult timp in tigaie (urmeaza sa petreaca o perioada de timp in cuptor).

- Clatitele se pun pe o farfurie (unele peste altele) si se acopera. Eu obisnuiesc sa asez intre ele prosoape absorbante pentru bucatarie umezite in prealabil si le acopar apoi cu un alt prosop umezit.

Pentru umplutura:
- Usturoiul se curata, se spala si se marunteste.
- Ceapa se curata se spala si se taie marunt.
- Ardeiul rosu se spala, se curata si se taie bucatele.

- Ciupercile se curata, se spala foarte bine si se usuca stergand usor suprafata lor cu prosoape din hartie absorbante. Ciupercile se taie bucatele (eu am taiat si coditele lor).

- Intr-o tigaie neaderenta se calesc in putin ulei ceapa, usturoiul, ardeiul rosu si ciupercile pregatite anterior. Se condimenteaza dupa preferinte cu sare, amestesc de piper alb, verde, negru si boia. La final se adauga frunzele de patrunjel si mararul maruntit.

- Se aseaza o parte din compozitia pregatita pe suprafata clatitei si se ruleaza cu grija. Se procedeaza similar pentru restul clatitelor.
- Se unteaza o tava termorezistenta. Se aseaza in tava clatitele pregatite.
- Se adauga la suprafata cascaval ras marunt pe razatoare si frunze de patrunjel maruntite.

- Se incalzeste cuptorul la 180 grade c.
- Se aseaza tava in cuptor aproximativ 7 - 10 minute, pana cand clatitele dobandesc la suprafata o culoare aurie.
- Se servesc calde. Smantana se adauga optional inainte de servire.
Reteta aluatului pentru clatite apartine lui Xabier Gutierrez si am gasit-o in cartea acestuia ”1000 Retete pentru incepatori si bucatari amatori”.

Eu am pregatit mai multe clatite (le-am servit pur si simplu cu gem, sos de ciocolata sau branza telemea rasa marunt pe razatoare). Numai 6 clatite (din cele pregatite) am folosit pentru reteta in sine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
4
Fripturi

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie