Cottage Loaf

Complexitate
redusa
Cottage Loaf

Ingrediente

  • - 333 g faina alba 000 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 7 g sare de mare fin macinata
  • - 30 g drojdie proaspata sau 8
  • 4 g drojdie uscata (echivalentul)
  • - 75 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 230 ml apa
  • Este posibil sa aveti nevoie suplimentar de apa si / sau faina pe parcursul framantarii

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol faina, sarea, drojdia (eu am folosit drojdie uscata) si untul. Drojdia se pune la distanta de sare (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa, putin cate putin si se framanta cu mana pana la obtinerea unui aluat moale si lipicios.

- Aluatul format se aseaza pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta cu mainile timp de 5 minute. Daca este necesar se adauga putina faina (infainarea excesiva si framantarea excesiva a aluatului nu au rezultate pozitive asupra aluatului).

- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa la dospit timp de 1 ora. Intre timp aluatul creste ...
- Va sunt necesare o rascheta pentru aluat, lama brutarului si o lingura din lemn (coada lingurii din lemn se infaineaza usor).

- Se incalzeste cuptorul la 230 grade c.
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru.

- Se taie 1/3 din aluat (eu am taiat cu aproximatie), rezultand in acest mod doua bucati de aluat (o bucata ce reprezinta 1/3 din aluat si a doua bucata ce reprezinta 2/3 din aluat). Se modeleaza ambele bucati de aluat pe suprafata de lucru astfel incat sa dobandeasca forma unor sfere (partea de aluat ce ramane 'in asteptare' trebuie intotdeauna acoperita).

- Se tapeteaza o tava mare (tava cuptorului cu hartie pentru copt).
- Se aseaza in tava sfera de aluat cu diametrul mai mare si se aplatizeaza putin cu degetele. Deasupra ei se aseaza cea de a doua sfera cu diametrul mai mic (astfel incat sa fie pozitionata central) si se aplatizeaza usor cu degetele la randul ei.

- Se trece cu degetul putin infainat prin centru celor doua bucati de aluat (pana cand degetul atinge hartia de copt - eu m-am ajutat de o lingura din lemn).
- Se presara faina la suprafata aluatului.

- Se cresteaza suprafata aluatului vertical, de sus in jos (bucata de aluat superioara apoi bucata de aluat inferioara), astfel incat aluatul sa fie impartit initial in doua bucati, apoi in patru bucati s. a. m. d).
- Se coace aluatul timp de 30 de minute.
Aceasta este o reteta veche, traditionala ('pur britanica'), pregatita si astazi in unele mici sate din Anglia. Reteta originala dateaza din anul 1500, iar originea numelui si a formei painii nu sunt in totalitate cunoscute (se spune ca forma sa aminteste de casutele vechi - acoperisul fiind partea superioara a painii). Este o painica rustica, 'legata' de pranzul plugarilor locului si de vechile bucatarii caldute ale vremurilor trecute. Englezii servesc adesea painea aceasta cu unt proaspat, branza Cheddar si eventual o ceapa murata.

Sursa reteta: '100 Great Breads' - Paul Hollywood.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
2
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada cu Spanac si Ricotta
5
Aperitive

Rulada cu Spanac si Ricotta

Rulada cu Spanac si Ricotta
Parteneri
Stufat de vitel cu mazare si ciuperci
Bucataras.RO

Stufat de vitel cu mazare si ciuperci

Acest fel de mancare a fost inspirat de reteta Xanei , doar ca eu am mai madaugat si alte ingrediente.

Stufat de vitel cu mazare si ciuperci
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola