Cozonac Inflorit

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac Inflorit

Ingrediente

  • 1 kg faina (000)
  • 25 gr drojdie de bere proaspata
  • 2 pahare lapte
  • 100 gr unt (80%)
  • 100 ml ulei
  • 7 galbenusuri
  • 12 linguri zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de rom
  • un praf de sare
  • 50 gr cacao Pentru umplutura:
  • 7 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 12 linguri nuci macinate
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie aduse in bucatarie cu o zi inainte ca sa aiba aceiasi temperatura.

Cerneti faina in momentul prepararii.

Desfaceti drojdia in putin lapte indulcit, puneti in mijlocul fainii, amestecati cu putina faina si lasati sa cresca (daca dupa 15 minute nu isi dubleaza volumul aruncati maiaua si folositi alta drojdie).

Intre timp, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea, pana nu se mai simte cristalul de zahar.

Turnati peste maia si amestecati. Puneti lapte pana obtineti un aluat bun de framantat. Framantati minim 30 minute si adaugati alternativ ulei iar dupa incorporare, unt, tot asa pana terminati grasimile. La final, aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de mana sau de peretii vasului, sa aiba un aspect omogen, elastic si placut la atingere. 1/3 din aluat se framanta cu cacao.

Lasati sa cresca (2-3ore) in vasul in care ati framantat, acoperit cu un servet gros, intr-un loc caldut.

Impartiti aluatul crescut in patru (va vor iesi doi cozonaci). Dintr-un sfert, intindeti un disc si asezati-l in tava in care coaceti. Din alt sfert, intindeti pe masa de lucru, o foaie subtire si taiati cu ajutorul unui pahar discuri - din care faceti flori pe care le asezati pe marginea discului mare. Eu am alternat flori albe cu flori maron (din aluatul cu cacao) si am facut si frunze din romburi pe care le-am crestat.

Lasati sa creasca intr-un loc caldut cam 1 ora.

In acest timp, bateti spuma tare albusurile cu zaharul si zaharul vanilat si amestecati cu nucile macinate.

Asezati crema in mijlocul cozonacului, ungeti cu ou batut si coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox. 40 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Pasca cu aluat de cozonac
3
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Prajitura cu visine si nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu visine si nuca

Prajitura cu visine si nuca
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Parteneri
Cuiburi de spaghete
Bucataras.RO

Cuiburi de spaghete

Cuiburi de spaghete
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola