Muraturi traditionale in sare pentru iarna

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • castraveti
  • conopida
  • pepeni verzi mici
  • ardei lungi
  • gogonele (patlagele rosii crude)
  • mere tari
  • telina
  • patrunjel si morcov

Mod de preparare

Muraturile de iarna se fac in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Butoiasul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atat mai bun cu cat se invecheste). Daca are miros de mucegai, se stinge in el o mana de var. Dupa ce s-a stins varul se spala butoiul cu mai multe ape frecandu-l cu o perie, si se lasa sa se zvante. Se freaca apoi inauntru cu usturoi pisat.

Separat se spala in doua, trei ape: castraveti, conopida, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (patlagele rosii crude), mere tari, telina, patrunjel si morcov.

Tot zarzavatul intrebuintat trebuie sa fie proaspat si nevatamat altfel se moaie in timpul iernii. Se aseaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga marar uscat si cateva fire de hrean sau frunze de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura fierbinte facuta din 500 de grame de sare la 10 litri de apa.

Ca sa fie muraturile gustoase si sa tina mai bine se adauga si cate un litru de otet la fiecare 10 litri de apa. Se astupa bine cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste butoiul prin curte, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate.

Se aseaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cind dorim sa consumam muraturile.

resursa: http://www.brasov.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Sirop de Soc Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Saratele cu branza sarata - gustarea perfecta
5
Produse de panificatie si patiserie

Saratele cu branza sarata - gustarea perfecta

Saratelele cu branza sarata sunt gustari delicioase si crocante, perfecte pentru a satisface pofta de sarat si de gust...

Saratele cu branza sarata - gustarea perfecta
Parteneri
Ciorba de conopida cu carnati si smantana
Bucataras.RO

Ciorba de conopida cu carnati si smantana

 Atat de buna si frumoasa mi-a iesit aceasta ciorba de conopida ca nici de o desenam nu era atat de imbietoare .

Ciorba de conopida cu carnati si smantana
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!