Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 1 l ulei
  • 1 kg morcovi
  • 3 kg ciuperci de padure (hribi, iutari, galbiori, cuci, craite, vinetica porumbeilor)
  • 2 kg ardei copt si curatat
  • 1,5 kg vinete coapte si curatate
  • 300 ml bulion
  • 2 linguri zahar
  • 2-3 linguri sare (dupa gust)
  • 2 foi de dafin
  • cateva boabe de piper
  • 1 lingurita cimbrisor uscat
  • 1 lingurita maghiran uscat
  • 1 lingurita Ierburi de gradina de la Delikat

Mod de preparare

Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. (Va puteti folosi de un robot de bucatarie daca aveti.) Se pune apoi impreuna cu uleiul intr-un tuci mare la foc si se caleste pana cand capata o culoare aurie.
Morcovii se curata de coaja, se spala, se dau pe razatoarea cea mare si se pun peste ceapa. Se calesc un pic si acestia, cat sa se inmoaie.
Ciupercile de padure (spalate, alese) se taie marunt, iar o parte se pot da si prin robotul de bucatarie. Se pun peste ceapa si morcovi si se lasa sa se caleasca un pic, mestecand din cand in cand prin tuci. Se adauga apoi ardeiul copt (curatat, spalat si tocat la robot) si vinetele coapte (curatate, spalate si taiate cu un cutit de lemn).
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se lasa legumele si ciupercile sa fiarba pana cand mai scade din zeama, apoi se adauga bulionul, zaharul, doua linguri de sare, foile de dafin si boabele de piper. Se mai tine tuciul cateva minute la foc, apoi se baga la cuptor (deoarece ciupercile se prind repede de tuci si ar trebui mestecat continuu prin el, iar asta ar necesita mult timp si rabdare). Se tine tuciul la cuptor si se mai mesteca prin el din cand in cand pana ce uleiul sta deasupra legumelor. Se adauga cimbrisorul, maghiranul si ierburile de gradina si se potriveste zacusca de sare. Se mai lasa tuciul cateva minute la cuptor.
Pentru conservare aveti doua variante: fie puneti zacusca fierbinte in borcane, apoi le puneti sub paturi sa se raceasca timp de 1-2 zile, fie asteptati sa se mai racoreasca zacusca, apoi o puneti in borcane si pe acetea le mai bagati la cuptor pentru 40-50 de minute intr-o tava cu apa, iar la final le lasati sa se raceasca in cuptor. Eu am ales varianta a doua.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata
Covrigi cu mac si sare

Covrigi cu mac si sare

Covrigi cu mac si sare
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Taitei de casa
4
Paste

Taitei de casa

Taitei de casa
Prajitura Budapesta
5
Dulciuri

Prajitura Budapesta

Prajitura Budapesta
Parteneri
Desert tort cu iaurt si capsuni
Bucataras.RO

Desert tort cu iaurt si capsuni

Astazi va servesc cu un tort minunat cu capsuni! Ce poate fi mai bun in acest sezon? Este un tort simplu, cu o crema de...

Desert tort cu iaurt si capsuni
Prajitura pufoasa cu branza
Culinar.RO

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Strudel cu mere
Gustos.RO

Strudel cu mere

Reteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...

Strudel cu mere