Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 1 l ulei
  • 1 kg morcovi
  • 3 kg ciuperci de padure (hribi, iutari, galbiori, cuci, craite, vinetica porumbeilor)
  • 2 kg ardei copt si curatat
  • 1,5 kg vinete coapte si curatate
  • 300 ml bulion
  • 2 linguri zahar
  • 2-3 linguri sare (dupa gust)
  • 2 foi de dafin
  • cateva boabe de piper
  • 1 lingurita cimbrisor uscat
  • 1 lingurita maghiran uscat
  • 1 lingurita Ierburi de gradina de la Delikat

Mod de preparare

Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. (Va puteti folosi de un robot de bucatarie daca aveti.) Se pune apoi impreuna cu uleiul intr-un tuci mare la foc si se caleste pana cand capata o culoare aurie.
Morcovii se curata de coaja, se spala, se dau pe razatoarea cea mare si se pun peste ceapa. Se calesc un pic si acestia, cat sa se inmoaie.
Ciupercile de padure (spalate, alese) se taie marunt, iar o parte se pot da si prin robotul de bucatarie. Se pun peste ceapa si morcovi si se lasa sa se caleasca un pic, mestecand din cand in cand prin tuci. Se adauga apoi ardeiul copt (curatat, spalat si tocat la robot) si vinetele coapte (curatate, spalate si taiate cu un cutit de lemn).
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se lasa legumele si ciupercile sa fiarba pana cand mai scade din zeama, apoi se adauga bulionul, zaharul, doua linguri de sare, foile de dafin si boabele de piper. Se mai tine tuciul cateva minute la foc, apoi se baga la cuptor (deoarece ciupercile se prind repede de tuci si ar trebui mestecat continuu prin el, iar asta ar necesita mult timp si rabdare). Se tine tuciul la cuptor si se mai mesteca prin el din cand in cand pana ce uleiul sta deasupra legumelor. Se adauga cimbrisorul, maghiranul si ierburile de gradina si se potriveste zacusca de sare. Se mai lasa tuciul cateva minute la cuptor.
Pentru conservare aveti doua variante: fie puneti zacusca fierbinte in borcane, apoi le puneti sub paturi sa se raceasca timp de 1-2 zile, fie asteptati sa se mai racoreasca zacusca, apoi o puneti in borcane si pe acetea le mai bagati la cuptor pentru 40-50 de minute intr-o tava cu apa, iar la final le lasati sa se raceasca in cuptor. Eu am ales varianta a doua.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie