Branza de Oaie (branza Inchegata)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Lapte de oaie
  • cheag de miel sau de vitel

Mod de preparare

Sa presupunem ca avem o cantitate de 30 litri delapte de oaie avem cazanul in care pregatim branza avem sursa de foc, cheagul. Ca ustensile avem nevoie de un linguroi mare, de harzobul pe care presam branza, un ciubar mare in care sa recuperam primul zar si sidila pentru branza (strecuratoare).

Asezam cazanul pe pirostie, rasturnam laptele in cazan si facem focul sub pirostie. Avem grija ca toate ystensilele safie spalate si atent ingrijite

Cheagul folosit de preferinta cel natural obtinut din buft de miel sau de vitel se va amesteca cu zarul de la branza iar din acest amestec v-om doza dupa reguli stricte cheagul pentru laptele pus pe foc la incalzit.

Temperatura la care ridicam laptele va fi in jur de 47-50 de grade Celsius, putem sa cercam cu mana sau cu un termometru. Cand am ajuns la temperatura optima adaugam cheagul (o lingura mare la 5 litri de lapte), liam linguroiul si omogenizam bine laptele cu cheagul. Tragem jarul de sub cazan si asteptam 7-10 min pana cand se va alege branza

Luam ciubarul si-l dam aproape de cazan, asternem cu grija strecuratoatrea pe ciubar dupa care ridicam cazanul de pe pirostii si-l rasturnam in ciubar. Legam strecuratoarea in 4 colturi cu nod sa nu se desfaca o saltam zdravan in sus si pe gura ciubaruluipunem harzobul pentru a presa si a stoarce cat mai bine branza.

Dupa presarea casului de branza il v-om pune la scurs atarnatde un cui la grinda in cazul in care nu avem un suport special pentru asa ceva.

De mentinut faptulca pentru a realiza o branza de buna calitate cawsul va sta 24 de ore in strecuratoare dupa care il scoatem din strecuratoare si il lasam 6 zile la uscat. Pentru uscare ne folosim de o leasa de nuiele invelita in tifon

Cu primul zar rezultat trecem imediat la obtinerea urdei si a jantitei
Ca mod de servire putem sa ne gandim la o mie de variante care mai de care in raport de imaginatia fiecaruia. Darde la branza obtinuta astfel si pana la specialitatile care se pot obtine cale lunga sa mai fie

Asa ca nu ne ramane decat sa taiem o felie de cas sa spargem o ceapa rosie, oleaca de slanina si cat ai zice peste incropim o masa frugala si rapida. Poftiti de va alaturati

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Tocanita cu carne de porc, mazare si cartofi
Bucataras.RO

Tocanita cu carne de porc, mazare si cartofi

Pentru ca dezghetasem prea multa carne si mi-ati facut pofta pe aici cu niste tocanite, am facut si eu una, mai ales ca aveam...

Tocanita cu carne de porc, mazare si cartofi
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola