Spanakopita (Placinta Greceasca cu Spanac)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Spanakopita (Placinta Greceasca cu Spanac)

Ingrediente

  • 15 kg spanac crud (eu am avut la congelator, se poate si asa, dar e mai bun cu spanacul proaspat)
  • 5 fire de ceapa verde (am avut ceapa normala, tot la congelator, marime medie)
  • 1 legatura marar proaspat (tot congelat am avut asta nu trebuie sa lipseasca)
  • 350 g telemea de vaci sau de oi
  • 2 oua
  • 10 foi de placinta Fillo
  • 100 ml ulei de masline pentru uns
  • 1 legatura de patrunjel (eu am sarit peste faza asta)

Mod de preparare

Se marunteste mararul si patrunjelul. Spanacul spalat si curatat se fierbe in apa, apoi il strecori si lasi la scurs bine de tot, dupa care se toaca. Telemeaua se toaca bucati mici si ea, la fel si ceapa.

Se amesteca intr-un vas spanacul, mararul, patrunjelul, telemeaua ceapa si cu ouale batute in prealabil. Se pune deoparte. Daca vreti se poate condimenta si cu piper (eu nu am pus).

Se ia apoi o tava de prajitura, se unge cu ulei si se pune in ea o foaie Fillo si se aranjeaza in asa fel ca foaia sa fie si pe peretii tavii. Se unge cu ulei si se pune deasupra a doua foaie fillo, se unge si se adauga o alta foaie. Se repeta pana aveti 4 foi in tava. Apoi se pune o foaie in tava doar pe jumatate, iar cealalta parte ramane rasfranta peste marginea tavii. Se unge cu ulei si se adauga o alta foaie in asa fel ca sa avem inca 4 foi si fiecare din ele sa acopere o margine de tava (vezi poze).

Se pune umplutura apoi si se acopera (ca un plic se inchide) cu marginile foilor care sunt rasfrante peste tava. Deasupra lor se mai adauga o alta foaie si, sa nu uitam, de fiecare data sa ungem cu ulei. Deasupra prajiturii se da din nou cu ulei, se unge cu ulei si intre peretii tavii si prajitura, se pune la cuptor la foc mediu.

Se serveste rece langa o halba cu bere buna sau langa un vin buuun. Se poate servi si calda, e la fel de buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie