In vasul de la mixer am pus zaharul si am turnat deasupra laptele caldut. Am pastrat putin lapte pentru ca sa inmoi drojdia uscata.
Dupa ce am inmuiat drojdia, am pus-o peste laptele din vas si am pornit mixerul la viteza cea mai mica nr. 1 la mine. Apoi, am combinat ele doua faini si am inceput sa adaug (mixerul mergea) tot cate o lingura de faina. Cand am obtinul un aluat moale de tot (mai gros ca cel de clatite), am marit turatia mixerului la viteza mare ca sa activez glutenul. Am amestecat viguros pret de 3 minute dupa care am oprit masina. Am lasat totul in vas, l-am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit. Asta este maiaua.
Dupe 10 minute maiaua a crescut foarte frumos. Am pornit din nou mixerul, tot la prima viteza si din nou am inceput sa adaug tot cate o lingura de faina (din cea ramasa pentru ca la maia nu s-a folosit toata). Inainte de a incepe sa adaug a doua parte de faina, am amestecat-o cu sarea din reteta. S-a format un aluat moale, destul de lipicios la mana, dar totusi suficient de tare ca sa se poate prelucra.
L-am scos din vasul mixerului, l-am framantat cu mana 1 minut si apoi, cu sucitoarea, am intins o foaie ovala, de grosimea unui deget. Am rulat foaia si am pus sulul obtinut in tava de paine pe care am uns-o cu ulei de masline prima data. Am pus la dospit, in 3/4 ora aluatul si-a dublat volumul, am pus la cuptorul preincalzit a temperatura mare (425 F sau 220 C). Am copt primele 10 minute la temperatura asta mare dupa care am coborat temperatura la 350F (180 C) si am lasat asa pana s-a copt.
Inainte de a pune painea in cuptor, am uns cu putin ulei deasupra si cand am scos painea din cuptor, am umezit-o putin cu apa rece.
Este o paine sanatoasa, daca este sa fac o comparatie intre cea alba si asta, se poate pastra 4 zile proaspata... la mine s-a terminat intr-o zi jumate.
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii