Paine cu unt de arahide

Complexitate
redusa
Paine cu unt de arahide

Ingrediente

  • - 480 g faina alba (am folosit faina BL-55) proaspat cernuta si in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru si tapetarea tavii
  • - 8 g sare fin macinata
  • - 4,5 g drojdie uscata
  • - 250 ml apa la temperatura de 25 grade C (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de apa)
  • - 300 g unt de arahide la temperatura camerei
  • - 100 g arahide (eu nu am avut arahide si am folosit migdale)
  • - 100 g zahar extrafin (se foloseste pentru caramelizarea arahidelor)
  • - 1/2 lingura cu ulei pentru pensularea tavii si a foliei alimentare

Mod de preparare

- Arahidele se maruntesc grosier in robotul de bucatarie.
- Se pun intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu, arahidele maruntite, 100 g zahar, 3 linguri cu apa (este posibil sa aveti nevoie de 4 linguri cu apa).
- Se amesteca intreaga compozitie cu o lingura din lemn si se pastreaza pe foc pana cand amestecul devine uscat si sfaramicios. Se micsoreaza apoi intensitatea flacarii si se amesteca intreaga compozitie continuu pana zaharul asezat pe suprafata arahidelor dobandeste o culoare aurie.
- Se ia amestecul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
- Se pun intr-un bol faina, drojdia si sarea (sarea se aseaza la distanta de drojdie).
- Se adauga treptat apa si se framanta in continuare pana compozitia dobandeste consistenta unui aluat lipicios, moale. Se acopera bolul cu folie alimentara. Se pastreaza aluatul in bol timp de o ora la temperatura camerei.
- Se adauga untul de arahide si se framanta compozitia cu mana pana la formarea unui aluat lipicios.
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta timp de 10 minute.
- Se adauga arahidele caramelizate si se framanta aluatul in continuare (pana ce acestea sunt incorporate in compozitie)
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa la temperatura camerei timp de o ora.
- Se framanta putin aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil.
- Se imparte aluatul in 8 parti aproximativ egale.
- Fiecare parte de aluat se framanta putin si se modeleaza sub forma unei sfere. Aluatul care urmeaza sa fie modelat se pastreaza acoperit.
- Se pensuleaza cu ulei si se tapeteaza cu faina o tava rotunda cu diametrul de 25 cm.
- Se aseaza sferele de aluat in tava (o sfera central iar celelelalte sfere in jurul ei dar la marginea tavii).
- Se acopera tava cu folie alimentara pensulata in prealabil cu ulei.
- Se lasa sa dospeasca timp de o ora la temperatura camerei.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se coace aluatul in cuptor timp de 25 minute la 200 grade C.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar. Painea se feliaza numai dupa racire.
- Se serveste cu miere sau cu ciocolata topita.

- Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great breads” - ”Peanut bread”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Ciorba din sira de porc cu zeama de varza
Bucataras.RO

Ciorba din sira de porc cu zeama de varza

O ciorba asa cum o facea bunica.  

Ciorba din sira de porc cu zeama de varza
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola