Paine Alba, cu Dospire de Doar Jumatate de Ora

Complexitate
redusa
Paine Alba, cu Dospire de Doar Jumatate de Ora

Ingrediente

  • 450 gr faina alba, cernuta de doua ori
  • o lingurita de sare (eu am pus una si jumatate)
  • zahar, cat se ia intre trei degete
  • o lingura si jumatate de drojdie uscata
  • 130 ml apa calda
  • 120 ml lapte
  • 35-40 ml ulei de masline

Mod de preparare

Faina se cerne de doua ori dupa care se amesteca bine cu ajutorul unei furculite sau a unui batator de spuma (telul bunicii) cu sarea, zaharul si drojdia.

Se masoara apa calda, laptele si uleiul, se pun toate intr-un pahar si se adauga deasupra fainii (aici se poate sa aveti nevoie de mai mult sau mai putin lichid, depinde da faina pe are o folositi si de umezeala din ea si din incapere/afara).

Se introduce la cuptorul cu microunde si se incalzeste cateva secunde (eu am pus 40 de secunde) dupa care se scoate din cuptor si se omogenizeaza cu ajutorul unei furculite. Cand nu se mai poate framanta cu furculita, se rastoarna aluatul pe blatul de lucru si se framanta. Daca aluatul e prea vartos se mai adauga tot cate putina apa, trebuie sa obtinem un aluat mai moale care se lucreaza usor.

Se intinde aluatul intr-o patura de 1 cm grosime, se ruleaza si la fiecare rulare se lipeste prin presare (urmariti poza). Se da forma de franzela, se pune in tava unsa cu ulei.

Se preincalzeste cuptorul aragazului pentru 2 minute la o temperatura de 350 F (180C) dupa care se stinge.

Painica noastra o acoperim cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul cald pentru jumatate de ora.

Dupa scurgerea timpului, incalzim cuptorul din nou la o temperatura putin mai mare decat cea la care am incalzit initial (nu scoatem painea afara din cuptor) si coacem pana este gata painica.

Dupe ce scoatem painea din cuptor o ungem cu apa pentru a inmuia coaja sau o lasam asa si va ramane cu coaja crocanta, o lasam pe un gratar pentru a se raci.

Se serveste cu slanina, ceapa verde si un bot de branza telemea.
Un alt fel de paine rapida ar fi asta. Se face usor si e rapida. Textura aduce cu painea taraneasca si avantajul ei, pe langa faptul ca e foarte buna la gust, este ca se face fara dospirea aluatului de doua ori, deci pot spune ca se face in circa 40-45 de minute plus inca 20 de minute de copt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie