Paine Alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine Alba

Ingrediente

  • 750 gr faina normala (tip 55)
  • 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)
  • 2 lingurita rase cu sare
  • 600 ml apa calduta
  • nu fierbinte

Mod de preparare

Intr-un castron mai mare amestecam faina cu drojdia şi sarea. Daca utilizam drojdie proaspata, o dizolvam in 100 ml de apa calda din cei 600 ml prevazuti initial, si o adaugam in faina odata cu restul apei.

Amestecam virtos ingredientele pina la omogenizare. Nu se framanta! Aruncam putina faina peste aluat ai acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentatia drojdiei sa se faca in mediu umed si caldut.

Lasam la crescut aluatul circa 2 ore. Daca temperatura ambianta e mai ridicata de 20°c, 1 ora jumatate e suficient, daca dimpotriva e mai rece, puteti lasa mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios si plin de bule de aer.

Dupa ce aluatul a crescut, incalzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratita, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinta sa lipeasca, punem hartie de copt inainte de a pune aluatul, sau incingem vasul in cuptor in timp ce acesta se incalzeste, ca sa fie fierbinte in momentul in care puneti aluatul.

Cu o lingura sau spatula, dezlipim aluatul din castronul in care a stat la crescut si il rasturnam în recipientul in care il veti coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor si de puterea lui).

Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperita inca 15-20 minute, scazand temperatura la 180-200°c. Painea de casa se incearca daca e coapta bine ciocanind cu degetul in coaja de pe fund, trebuie sa sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasati cateva minute pe gratar in cuptor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie