Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Complexitate
redusa
Gogosi din Malai Sau Mamaliga Reciclata in `gogosi`

Ingrediente

  • resturi de mamaliga
  • faina alba cat cuprinde
  • esenta de vanilie, dupa gust
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 1 lingurita de zahar
  • ulei pentru prajit
  • 3-4 linguri de apa, pentru drojdie
  • gem dupa plac (optional)
  • zahar praf cu scortisoara, pentru pudrat deasupra (optional)

Mod de preparare

* Mamaliga - eu am avut un bot cam cat intra in causul celor doua palme puse alaturat.
** Faina - eu am folosit circa 400 gr, dar asta depinde de cantitatea de mamaliga pe care o aveti si tipul de faina folosit

Mamaliga se pune intr-un castron si se zdrobeste cu furculita dupa care se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza.

Drojdia se amesteca cu zaharul, se adauga apa, se amesteca bine pana se topeste apoi se pune putina faina si se amesteca. Trebuie sa obtinem o coca ceva mai groasa decat aluatul de clatite.

Se acopera si se lasa la dospit. Daca drojdia e buna, dospeste in cateva minute.

In timp cat dospeste drojdia incepem sa adaugam faina peste mamaliga, dar tot cate 3-4 linguri odata si amestecam cu o furculita. Cand aluatul deja devine mai vartos si nu ne mai putem folosi de furculita, mutam coca pe blatul de lucru, adaugam la ea drojdia dospita si inca ceva faina si incepem framantatul. Pe masura ce se incorporeaza faina, tot adaugam cateva linguri de faina odata si framantam pana obtinem un aluat foarte, foarte putin lipicios.

Pentru ca eu am framantat aluatul seara si nu l-am prajit atunci, am acoperit cu folie alimentara pe care am uns-o cu ulei ca sa nu se lipeasca de coca, si am pus la frigider peste noapte. In felul asta aluatul dospeste dar procesul este foarte lent.

Dimineata, a fost tocmai bun de prajit. Daca nu vreti sa il pastrati peste noapte procedati cum scrie mai jos.

Deci, dupa ce am terminat de framantat si avem aluatul dorit, acoperim si punem la dospit. Dupa ce s-a dublat in volum, rasturnam pe blatul de lucru infainat si incepem sa formam/taiem gogosile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme de taiat biscuiti.

Se ia o tava cu pereti mai inalti (ca sa nu stropeasca prea mult) si se pune ulei mai multisor. Socotim asa sa fie de mult incat atunci cand introducem gogosile sa nu atinga fundul tigaii. Gogosile trebuie sa pluteasca in ulei.

Infierbantam uleiul si apoi, pe rand, introducem tot cate trei bucati si prajim prima data pe o parte apoi intoarcem pe partea cealalta si prajim si acolo. Culoarea lor trebuie sa fie aurie.

Focul trebuie sa fie mic ca sa aibe gogosile timp sa se coaca si in interior. Se scot cu o spumiera, se aseaza pe servetele absorbante, se servesc cu gem sau pudrate cu zahar praf amestecat cu scortisoara.

Parerea mea este ca sant mai buni reci decat calzi (sotul zice ... din contra ...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura La Metru
3
Dulciuri

Prajitura La Metru

Prajitura La Metru
Amandine III
4
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Mona
5
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Friganele cu sirop de artar, coaja de portocala si zahar brun
Bucataras.RO

Friganele cu sirop de artar, coaja de portocala si zahar brun

Desert rapid delicios!

Friganele cu sirop de artar, coaja de portocala si zahar brun
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola