Crescente Al Latte / Crescente cu Lapte (Piine)

Complexitate
redusa
Crescente Al Latte / Crescente cu Lapte (Piine)

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • sare
  • miere ca sa topim drojdia (dc nu aveti merge si cu zahar)
  • 2 linguri smintana (cea din care se bate frisca- in loc de smintina asta puteti pune putin unt topit si adaugat in lapte)
  • lapte cit e nevoie (mie mi-au intrat cca 350 gr, dar nu o luati de buna)

Mod de preparare

De data asta aluatul tb sa fie moale asemanator celui de negresa...

Se pregateste in castron, si se bate cu mina sau cu mixerul cel special pt aluat. Eu l-am batut cu mina ca si cum ai bate cu telul miscam mina in sens circular din centrul castronului spre marginea lui in felul asta aluatul se "oxigena" se umplea de aer. Nu mult, asa de citeva ori doar...

Am uns o forma (eu una de sticla) cu ulei si am turnat aluatul. Am facut citeva gaurele cu degetele ca sa vad cind creste. Nu tb sa faceti la fel.

Apoi am pus castronul acoperit cu un servet in cuptorul cu microunde ca se inchide etans ... sau intr-un dulap merge. undeva unde sa nu fie in bataia vintului.

Daca puneti 25 gr de drojdie, lasati la crescut cca 20 minute. Daca puneti ca mine mai putina drojdie lasati mai mult. O sa creasca nu chiar dublu, dar creste.

Intre timp incalzim cuptorul bine si punem la copt tava cu aluatul la cca 200 C. Eu am pus la temperatura mai mare primele minute si apoi am mai micsorat la mediu. Am copt pina s-a rumenit.

In ultimele minute am uns piinica cu apa in care au fiert macaroanele (aveam apa am inmuiat pensula in ea si am uns. Apa asta contine amidon si nu lasa sa se formeze crusta tare, a ramas moale pe deasupra, pufos).

Diametru vas = 26 cm.
"Crescente " este o piine specifica din zona Bologna. Nu trebuie sa fie foarte inalta, seamana mult cu focaccia.

In trecut aceasta piine era framintata cu apa in care fierbea cotechino si deasupra ei se puneau fisii de sorici ca la caldura cuptorului se cocea si devenea crocant. Tot in trecut se mai folosea in aluat bucati de la prosciutto cotto ramas (resturi).

Reteta pe care am facut-o eu este cu lapte. Cind am vazut-o eu la tv a fost prezentata astfel:
coapta intr-o forma rotunda de acelasi diametru ca si o tigaie (o sa vedeti de ce).
taiata in 2 ca un blat de tort
pregatita o omleta separat in tigaie
peste prima jumatatea (cea inferioara) se rastoarna omleta si se aseaza capacul (partea superioara a crescentei)

Apoi se taie totul in felii ca de tort sau in diagonale astfel incit sa rezulte multe romburi. Daca va e frica sa taiati sa nu va alunece feliile si umplutura: se infig mai multe scobitori in piine, apoi se taie in asa fel incit sa ramina fiecare romb sau patrat de piine cu o scobitoare in mijloc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura La Metru
3
Dulciuri

Prajitura La Metru

Prajitura La Metru
Amandine III
4
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Mona
5
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Clatite cu cacao umplute cu ricotta si visine
Bucataras.RO

Clatite cu cacao umplute cu ricotta si visine

Clatite pregatite cu dragoste 

Clatite cu cacao umplute cu ricotta si visine
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola