Cozonaci pufosi si aromati facuti cu dragoste
Lasam toate ingredientele la temperatura camerei, de seara.
Aluat:
Punem ouale si galbenusurile intr-un caston, adaugam sarea peste ele, le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte in care adaugam zaharul, amestecam pana se topeste, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice. Separat, turnam 250 ml de lapte clocotit peste 3 linguri de faina si amestecam ca sa nu faca cocoloase. Peste compozitia calduta de faina si lapte adaugam drojdia frecata cu o lingura de zahar, amestecam si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. Punem untura, untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Amestecam ouale cu laptele caldut si esentele. Incepem sa framantam aluatul adaugand treptat compozitia de lapte si oua. Dupa 10 minute de framantat, rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa adaugam cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand aluatul catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru. Mai incalzim untul si uleiul cand se raceste. Framantam aluatul aproximativ trei sferturi de ora pana incepe sa faca basici. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa. Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele.
Cand aluatul a crescut, il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata apoi rulam. Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt. Eu al treilea cozonac l-am facut intr-o forma de guguluf pe care am uns-o cu ulei. Lasam la crescut aproximativ trei sferturi de ora, apoi ungem cozonaii cu galbenus. Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute pana se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Cand sunt gata, scoatem cozonacii si ii lasam la racit in bucatarie la loc cald.
Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...
Fasole la ceaun - o mancare reconfortantaE primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. Nu vroiam sa il...
Tort Dobos (mic)O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii