Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole uscata, de obicei fasole alba sau rosie, fiarta incet intr-un ceaun mare, impreuna cu diverse ingrediente care pot include ceapa, usturoi, morcovi, rosii, ardei, sau chiar carne de porc sau afumata pentru a adauga mai multa savoare. Condimentele precum cimbru, patrunjelul si frunzele de dafin sunt adesea folosite pentru a imbogăti aroma. Fasolea la ceaun este adesea servita alaturi de mamaliga sau paine proaspata si este o mancare reconfortanta, perfecta pentru a fi savurata intr-o zi rece de toamna sau iarna, intr-o atmosfera calda si prietenoasa.

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
180 minute
Complexitate
medie
Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Ingrediente

  • 2 kg fasole alba bobul nici prea mare
  • nici prea mic
  • 1,5 kg ceapa din recolta proprie
  • 1/2 kg morcovi
  • cca 1 kg ardei
  • 3 kg rosii astea-s de la piata
  • cca 3 kg afumatura de porc
  • 1/2 l bulion de rosii cherry din recolta proprie
  • piper
  • sare

Mod de preparare

Mai intai, am ales fasolea si am lasat-o la inmuiat cu o zi inainte.
A doua zi am pus-o la fiert si, cat a fiert fasolea, am trecut la taiat ceapa, ardeiul, decojit rosiile si dat prin razatoare, curatat morcovul si dat prin razatoarea mare.Am spalat si afumatura si am pus-o si pe ea la fiert.
Deci fasolea fiarta, afumatura fiarta, am trecut la ''asamblarea '' produsului final.
Am pus ulei in tuci si l-am lasat sa se incinga, apoi am pus ceapa, morcovul si ardeiul , apoi am adaugat zeama in care a fiert afumatura, am lasat sa fiarba cca. 10-15 minute, am adaugat si rosiile care au fiert la foc domol cca. 20 min, am adaugat afumatura, fasolea, am potrivit de sare, piper, si la final am adaugat bulionul, lasand sa mai fiarba la foc domol cca 10-15 min. Am servit cu muraturi, lipie si paine neagra. Un deliciu.

Daca v-a placut reteta noastra, atunci va invitam sa incercati si altele, la fel de delicioase: fasole batuta, servita cu mamaliga, fasole cu ciolan afumat sau mancare de fasole boabe.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata
Luscos Ardelenesc

Luscos Ardelenesc

Luscos Ardelenesc