Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole uscata, de obicei fasole alba sau rosie, fiarta incet intr-un ceaun mare, impreuna cu diverse ingrediente care pot include ceapa, usturoi, morcovi, rosii, ardei, sau chiar carne de porc sau afumata pentru a adauga mai multa savoare. Condimentele precum cimbru, patrunjelul si frunzele de dafin sunt adesea folosite pentru a imbogăti aroma. Fasolea la ceaun este adesea servita alaturi de mamaliga sau paine proaspata si este o mancare reconfortanta, perfecta pentru a fi savurata intr-o zi rece de toamna sau iarna, intr-o atmosfera calda si prietenoasa.

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
180 minute
Complexitate
medie
Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Ingrediente

  • 2 kg fasole alba bobul nici prea mare
  • nici prea mic
  • 1,5 kg ceapa din recolta proprie
  • 1/2 kg morcovi
  • cca 1 kg ardei
  • 3 kg rosii astea-s de la piata
  • cca 3 kg afumatura de porc
  • 1/2 l bulion de rosii cherry din recolta proprie
  • piper
  • sare

Mod de preparare

Mai intai, am ales fasolea si am lasat-o la inmuiat cu o zi inainte.
A doua zi am pus-o la fiert si, cat a fiert fasolea, am trecut la taiat ceapa, ardeiul, decojit rosiile si dat prin razatoare, curatat morcovul si dat prin razatoarea mare.Am spalat si afumatura si am pus-o si pe ea la fiert.
Deci fasolea fiarta, afumatura fiarta, am trecut la ''asamblarea '' produsului final.
Am pus ulei in tuci si l-am lasat sa se incinga, apoi am pus ceapa, morcovul si ardeiul , apoi am adaugat zeama in care a fiert afumatura, am lasat sa fiarba cca. 10-15 minute, am adaugat si rosiile care au fiert la foc domol cca. 20 min, am adaugat afumatura, fasolea, am potrivit de sare, piper, si la final am adaugat bulionul, lasand sa mai fiarba la foc domol cca 10-15 min. Am servit cu muraturi, lipie si paine neagra. Un deliciu.

Daca v-a placut reteta noastra, atunci va invitam sa incercati si altele, la fel de delicioase: fasole batuta, servita cu mamaliga, fasole cu ciolan afumat sau mancare de fasole boabe.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
3
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Sirop de Soc Pentru Iarna
5
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Parteneri
Tort Sacher
Bucataras.RO

Tort Sacher

Tortul meu Sacher. Reteta originala se gaseste la restaurantul hotelului cu acelasi nume!

Tort Sacher
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!