Ciabatta cu Masline

Complexitate
redusa
Ciabatta cu Masline

Ingrediente

  • Pentru maia:
  • 1 cana faina
  • 1/8 lingurita drojdie uscata (cam 1 g)
  • 1/2 cana apa la temperatura camerei
  • Aluatul:
  • 2 cani faina
  • 1/2 lingurita drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 3/4 cana apa la temperatura camerei
  • 1/4 cana lapte la temperatura camerei
  • 2 linguri masline

Mod de preparare

Pentru maia:
Se combina faina, drojdia si apa intr-un vas si se amesteca cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa stea la temperatura camerei peste noapte (cel putin 8 h, maxim 24 h).

Pentru aluat:
Inainte de a va apuca sa framantati aluatul, dati drumul ca cuptor la 250 de grade c. Daca cuptorul nu este sufficient de cald, nu veti obtine crustra crocanta tipica chiabattei.

Este de preferat sa se faca aluatul la mana. Eu n-am facut asa, am utilizat robotul, spre rusinea mea…

Pasii sunt urmatorii:
Se amesteca faina cu drojdia intr-un vas mai mare. Se pune maiaua, apa, laptele, sarea si se amesteca pana la omogenizare. Daca doriti, puteti pune si maslinele acum, sau le puteti pune mai incolo, cum am facut eu.
Framantati luatul pana cand devine elastic si stralucitor. Dati o forma de bila aluatului si puneti-l la crescut intr-un castron uns cu ulei. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut timp de o ora jumatate, acoperit cu folie alimentara. Cand a crescut suficient arata pufos, iar cand il presati cu degetul, aluatul nu revine la forma initiala.

Puneti faina cu generozitate pe suprafata de lucru (eu am pus cam multa, deci puneti ceva mai putina decat se vede in poze). Cu ajutorul unei spatula puneti aluatul intr-o singura bucata pe suprafata de lucru. Presarati faina si deasupra aluatului. Apasati aluatul incet si usor cu degetele, intinzandu-l usor. Impartiti-l in 4 bucati egale, pe care le impaturiti apoi in 3. Eu am ales sa pun maslinele acum, inainte de a impaturi fiecare bucata, spre treimea din mijloc. Presati marginile usor pentru a se lipi una de alta.

La final, mai impaturiti-l o data in 2 pe lungime si intindeti-l un pic sa-i dati forma patratoasa.

Puneti cele 4 bucati pe un prosop din bumbac pe care ati presarat in prealabil faina. Acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut timp de 30-45 de minute.

Intoarceti tava cuptorului invers si presarati-o cu faina. Puneti bucatile de aluat pe tava.

Stropiti-le cu apa si apoi dati-le la cuptor. Scadeti temperatura pana la 210 grade si coaceti timp de 20 de minute sau pana cand s-au rumenit bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
3
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Gogosari in Sos de Mustar
5
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Parteneri
Prăjitură cu fructul dragonului
Bucataras.RO

Prăjitură cu fructul dragonului

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu...

Prăjitură cu fructul dragonului
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute