Ciabatta cu Masline

Complexitate
redusa
Ciabatta cu Masline

Ingrediente

  • Pentru maia:
  • 1 cana faina
  • 1/8 lingurita drojdie uscata (cam 1 g)
  • 1/2 cana apa la temperatura camerei
  • Aluatul:
  • 2 cani faina
  • 1/2 lingurita drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 3/4 cana apa la temperatura camerei
  • 1/4 cana lapte la temperatura camerei
  • 2 linguri masline

Mod de preparare

Pentru maia:
Se combina faina, drojdia si apa intr-un vas si se amesteca cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa stea la temperatura camerei peste noapte (cel putin 8 h, maxim 24 h).

Pentru aluat:
Inainte de a va apuca sa framantati aluatul, dati drumul ca cuptor la 250 de grade c. Daca cuptorul nu este sufficient de cald, nu veti obtine crustra crocanta tipica chiabattei.

Este de preferat sa se faca aluatul la mana. Eu n-am facut asa, am utilizat robotul, spre rusinea mea…

Pasii sunt urmatorii:
Se amesteca faina cu drojdia intr-un vas mai mare. Se pune maiaua, apa, laptele, sarea si se amesteca pana la omogenizare. Daca doriti, puteti pune si maslinele acum, sau le puteti pune mai incolo, cum am facut eu.
Framantati luatul pana cand devine elastic si stralucitor. Dati o forma de bila aluatului si puneti-l la crescut intr-un castron uns cu ulei. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut timp de o ora jumatate, acoperit cu folie alimentara. Cand a crescut suficient arata pufos, iar cand il presati cu degetul, aluatul nu revine la forma initiala.

Puneti faina cu generozitate pe suprafata de lucru (eu am pus cam multa, deci puneti ceva mai putina decat se vede in poze). Cu ajutorul unei spatula puneti aluatul intr-o singura bucata pe suprafata de lucru. Presarati faina si deasupra aluatului. Apasati aluatul incet si usor cu degetele, intinzandu-l usor. Impartiti-l in 4 bucati egale, pe care le impaturiti apoi in 3. Eu am ales sa pun maslinele acum, inainte de a impaturi fiecare bucata, spre treimea din mijloc. Presati marginile usor pentru a se lipi una de alta.

La final, mai impaturiti-l o data in 2 pe lungime si intindeti-l un pic sa-i dati forma patratoasa.

Puneti cele 4 bucati pe un prosop din bumbac pe care ati presarat in prealabil faina. Acoperiti cu un alt prosop si lasati la crescut timp de 30-45 de minute.

Intoarceti tava cuptorului invers si presarati-o cu faina. Puneti bucatile de aluat pe tava.

Stropiti-le cu apa si apoi dati-le la cuptor. Scadeti temperatura pana la 210 grade si coaceti timp de 20 de minute sau pana cand s-au rumenit bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie