Batch Bread

Complexitate
redusa
Batch Bread

Ingrediente

  • - 500 g faina alba 000 proaspat cernuta (in carte, autorul precizeaza ”4 cani cu faina alba insa nu foarte pline” - eu am folosit 500 g faina, l-a care s-a adaugat putina faina adaugata suplimentar pentru infainarea suprafetei de lucru)
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 8,4 g drojdie uscata sau echivalentul in drojdie proaspata (30 g drojdie proaspata)
  • - 75 g unt (la temperatura camerei, moale insa nu topit, taiat bucatele)
  • - 100 g zahar extrafin (eu am folosit 50 g de zahar pudra proaspat cernut)
  • - 295 ml apa (1 si 1/4 cani cu apa)

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol cu diametru mare toate ingredientele (faina proaspat cernuta, sarea, drojdia, untul, zaharul si apa) astfel incat drojdia sa nu ajunga in contact cu sarea pana in momentul in care incepe amestecul ingredientelor.

Eu obisnuiesc sa asez in bol initial faina apoi untul (in partea centrala), sarea in partea stanga a untului, alaturi de zahar iar drojdia uscata in partea dreapta a untului. Apa urmeaza sa fie adaugata la final.

- Se amesteca cu mainile toate ingredientele pana cand intreaga cantitate de faina a fost incorporata intr-o masa ”putin mai aspra” de aluat (acest timp de lucru dureaza aproximativ 2 minute).

- Aluatul format se aseaza pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 minute (o framantare excesiva si / sau o infainare excesiva a suprafetei de lucru dauneaza aluatului). Se formeaza cu palmele o minge de aluat.
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa 'sa se odihneasca' timp de 1 ora. Intre timp, aluatul creste ...

- Se tapeteaza o tava mare (eu folosesc tava cuptorului) cu hartie pentru copt sau folie antiaderenta pentru copt (eu folosesc folia antiaderenta).

- Se pune aluatul pe suprafata de lucru usor infainata. Se modeleaza aluatul astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere cu diametru de aproximativ 20 cm (este necesar sa framantati putin aluatul pentru ca acesta sa poata fi modelat dupa forma dorita).

- Se aseaza aluatul in tava pregatita. Se presara la suprafata aluatului putina faina.
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa creasca timp de 1 - 2 ore.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c.

- Eu am crestat suprafata painii desi autorul retetei nu a mentionat acest timp de lucru.
- Painea se coace timp de 15 - 20 de minute pe nivelul intermediar al cuptorului (eu am copt painica timp de 20 de minute).
- Se lasa painea coapta sa se raceasca pe un gratar.
*Este posibil sa aveti nevoie de putina faina si / sau apa in plus in timpul framantarii fata de cantitatile mentionate anterior.

Aceasta este o reteta foarte veche, o reteta britanica, pregatita cu precadere in secolul al xviii-lea cand faina alba era folosita predominant la pregatirea painii.

Aceasta paine se diferentiaza putin de celelalte prin crusta frumoasa care se formeaza la suprafata (din acest motiv era deosebit de apreciata). Miezul painii este moale si pufos. Este una dintre cele mai bune paini pe care le-am gustat vreodata.

Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great Breads”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Drob de curcan
Bucataras.RO

Drob de curcan

Pentru toate persoanele care nu mananca miel,recomand drobul de curcan!

Drob de curcan
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola