Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Complexitate
redusa
Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Ingrediente

  • -250 g faina
  • -125 g unt
  • -125 g zahar
  • -1 ou
  • -1/4 lingurita sare
  • Dupa preferinta si umplutura folosita se mai poate adauga:
  • -1 lingurita esenta de vanilie sau seminte de vanilie

Mod de preparare

Toate ingredientele enumerate trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina recomandata este de tip 45 -55 cunoscuta si sub denumirea de faina de prajituri.

CUM SE FACE ALUATUL:
Taiati untul cubulete. Amestecati-l repede cu degetele, cu faina cernuta, pentru a obtine un aluat cu o consistenta granuloasa, cu aspect nisipos.

Faceti la mijloc o adancitura si adaugati sarea, zaharul si oul intreg, astfel incat sa se reduca la minim contactul intre sare si galbenus. Amestecati rapid cu degetele toate ingredientele. Framantati cu atentie, evitand folosirea palmelor.

Daca aluatul este prea uscat si nu se leaga destul, adaugati pe rand, 1-2 linguri apa rece, iar daca este prea lipicios, adaugati putina faina.

Adunati aluatul prin pliere, dati-i forma de minge, inveliti-l in folie alimentara si dati la rece cel putin 1 ora- recomandat 4 ore.

CUM SE PUNE IN TAVA:
Usurati-va munca si intindeti aluatul cu un sucitor, direct pe foaia de copt, taiata la dimensiunile tavii, presarata cu putina faina. Apoi, transferati hartia de copt cu aluat cu tot, direct in tava.

GROSIMEA ALUATULUI:
Pentru aluatul fraged, foaia pe care o intindeti nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca in timpul coacerii se va faramita. Din ingredientele enumerate va ajunge sa captusiti o forma rotunda cu diametrul de 28 cm, inclusiv sa ridicati aluatul pe peretii acesteia, circa 2 cm inaltime, de jur imprejur.

CUM SE COACE:
Acest aluat trebuie copt separat pentru a se intari si a impiedica inmuierea din cauza umpluturii.

Pentru ca baza sa nu creasca, sa se umfle pe alocuri in mod inegal, dar lucrul cel mai important sa nu se micsoreze in timpul coacerii, se aseaza deasupra aluatului boabe de fasole uscata, preferabil albe sau orez, procedand astfel: peste aluatul din tava puneti o folie de aluminiu sau hartie de copt, unsa cu unt, cu partea unsa direct peste aluat, apoi presarati boabele de fasole sau orez.

Dati tava astfel pregatita la cuptorul incins pentru circa 10-15 min, la 180 grade sau pana ce marginile ridicate ale aluatului capata o usoara culoare aurie.

Scoateti din cuptor, indepartati boabele si folia si lasati la racit. Apoi, puteti umple si pune inapoi in cuptor- functie de umplutura si cum cere reteta.

Daca doriti sa obtineti o crusta si mai tare, atunci aluatul necopt, pus in tava, il ungeti cu albus de ou putin batut.

UMPLUTURI SUCULENTE:
Aluatul pentru tarte trebuie pregatit dinainte, daca se doreste sa fie impermeabil la lichide. Tartele sunt umplute, de regula, cu fructe suculente sau diferite creme, care isi vor transfera zeama catre aluat si acesta il va absorbi.

De aceea, se prepara "in alb" dinainte, adica se coace putin timp, fara sa se rumeneasca. Daca urmeaza sa folositi umpluturi ce lasa mai multa zeama, pentru a absorbi sucul care ar inmuia crusta, puteti pudra aluatul cu un amestec format din 50 g amidon de cartofi sau porumb si 50 g zahar pudra (cumparat din comert, acesta are de regula, 3-5 % in continut amidon - verificati eticheta) sau 100 g praf de migdale, ori chiar martipan.

Cu aceste metode puteti prepara tarte delicioase, fragede, cu umpluturi dulci si invelis crocant.

Puteti prepara aluatul pentru tarte cu mult timp inainte, chiar pus in forma si invelit bine in folie de aluminiu. El poate fi pastrat astfel la congelator, pana in 3 luni.

Se decongeleaza la nevoie si se foloseste ca de obicei.
Aluatul fraged este perfect pentru tarte si placinte.

El este crocant si se topeste in gura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura cu visine si nuca
2
Dulciuri

Prajitura cu visine si nuca

Prajitura cu visine si nuca
Pasca cu aluat de cozonac
3
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Parteneri
Tarta cu ciocolata si nuca
Bucataras.RO

Tarta cu ciocolata si nuca

Am mai venit si eu cu o reteta sa nu creada lumea ca nu mai gatesc deloc)))

Tarta cu ciocolata si nuca
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!