O reteta inovatoare si simpla pentru un cozonac delicios si pufos, in care gustul bogat al nucilor se imbina armonios cu aroma de cacao. Aceasta metoda ingenioasa elimina etapa de framantare, oferindu-ti un cozonac perfect, cu textura moale si umplutura bogata, pregatit rapid si fara efort. Savureaza fiecare felie din aceasta delicatesa de sarbatoare, preparata cu dragoste si indemanare in propria ta bucatarie.
Pentru inceput, dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana devine o pasta.
Intr-un vas mare, cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului,facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.
Intr-un ibric, punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si punem pe foc pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie; intr-un alt vas, adaugam ouale impreuna cu galbenusurile pe care le batem putin cu o furculita.
In vasul cu faina, adaugam laptele caldut si ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate, la final, ne ajutam de putin ulei pentru a nu se lipi aluatul de maini.
Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacao, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac. Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra.
Dam cozonacii la cupor pentru 1 ora. Cand ii scoatem, ii acoperim cu hartie si un prosop si ii lasam 10 minute sa se racoreasca.
Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta de framantare!
Daca v-a placut reteta noastra, va invitam sa incercati si altele: cozonac cu mac si visine, cozonac fara gluten sau cozonac moldovenesc cu nuca si cacao
Sa va fie de bine!
Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosiiOmleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasaPrajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.
Prajitura pufoasa cu piersiciPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraCheesecake cu lamaie si menta - un desert racoritor si cremos, perfect pentru zilele calde de vara. Aceasta reteta fara...
Cheesecake cu lamaie si mentaUn desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Comentarii