Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao - simplu de facut

O reteta inovatoare si simpla pentru un cozonac delicios si pufos, in care gustul bogat al nucilor se imbina armonios cu aroma de cacao. Aceasta metoda ingenioasa elimina etapa de framantare, oferindu-ti un cozonac perfect, cu textura moale si umplutura bogata, pregatit rapid si fara efort. Savureaza fiecare felie din aceasta delicatesa de sarbatoare, preparata cu dragoste si indemanare in propria ta bucatarie.

Portii
6
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa
Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao - simplu de facut

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 cubulet de drojdie
  • 130 g unt/margarina (eu folosesc president)
  • 330-350 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie
  • 30 ml ulei
  • Umplutura:
  • 350 g nuca macinata
  • 5 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • 2 albusuri
  • un praf de sare
  • 6 linguri lapte fierbinte
  • esenta de rom
  • uns:
  • 1 ou
  • zahar brun pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Pentru inceput, dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana devine o pasta.

Intr-un vas mare, cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului,facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.

Intr-un ibric, punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si punem pe foc pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie; intr-un alt vas, adaugam ouale impreuna cu galbenusurile pe care le batem putin cu o furculita.

In vasul cu faina, adaugam laptele caldut si ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate, la final, ne ajutam de putin ulei pentru a nu se lipi aluatul de maini.

Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacao, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins.

Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac. Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra.

Dam cozonacii la cupor pentru 1 ora. Cand ii scoatem, ii acoperim cu hartie si un prosop si ii lasam 10 minute sa se racoreasca.

Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta de framantare!

Daca v-a placut reteta noastra, va invitam sa incercati si altele: cozonac cu mac si visine, cozonac fara gluten sau cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Sa va fie de bine!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita
Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovleceii pane sunt un aperitiv delicios, perfect pentru orice masa. Preparati din felii subtiri de dovlecei, trecute prin...

Dovlecei pane - un aperitiv delicios
Cele mai apreciate rețete
Chec de Ciocolata Crocant
1
Dulciuri

Chec de Ciocolata Crocant

Chec de Ciocolata Crocant
Prajitura pufoasa cu fructe
2
Dulciuri

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare cu marar si carne de porc
3
Mancaruri cu carne

Mancare cu marar si carne de porc

Mancare cu marar si carne de porc
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
4
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Negresa (III)
5
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Parteneri
Desert Tiramisu
Bucataras.RO

Desert Tiramisu

M-am inspirat de pe blogul lui Adi Hadean pentru aceasta varianta de crema pentru tiramisu. De obicei, fac crema doar cu...

Desert Tiramisu
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute