Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Portii
10
Timp pregatire
61 minute
Timp coacere
62 minute
Complexitate
medie
Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 40 g drojdie bere
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt ( margarina )
  • 15 g coaja lamaie
  • esenta rom ( 2-3 ml )
  • 150 g miez nuca
  • zahar vanilat
  • 5 g sare
  • 2 linguri cacao
  • 1 galbenus ou pt uns

Mod de preparare

Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald ( temperatura moderata ). Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu sucitorul. Drojdia se amesteca cu 10 g zahar pina se obtine o compozitie fluida, dupa care se dizolva in 75 ml lapte cald, adaugand treptat 100 g faina. Se obtine astfel maiaua peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la o temperatura de cca 35-40 grade C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori. In laptele fierbinte (70 ml ) se adauga treptat faina (40 g)m amestecand continuu pt a nu se forma cocoloase. Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca pina la o temp de 35-40 grade C.

Separat, in laptele cald (25 ml ) se dizolva zaharul, se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, esenta de rom, zaharul vanilat si se amesteca pina la omogenizare. Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita, adaugand treptat 450 g faina si grasimea ( untul si uleiul ) incalzita la temp de 35-40 grade C, miez nuca , cacao si se framanta pana apar la suprafata bule de aer, iar aluatul se desprinde de peretii vasului.

Dupa framintare, aluatul se unge la suprafata cu ulei, se ung si peretii vasului si se lasa la dospit in vasul acoperit la cald mai bine de o ora. In timpul dospirii, aluatul se reframinta de 2-3 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior. Dupa ce a dospit aluatul, se portioneaza in una sau doua bile egale, in functie de marimea formelor. Fiecare bila se imparte in doua bucati care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei in rulouri de lungimea formelor cu diametrul de 5-6 cm, care apoi se impletesc in doua si se asaza in formele unse cu margarina si tapetate cu zahar. Rulourile impletite se asaza in tava si se lasa la cald sa se raceasca. Cand cozonacii au crescut, se ung la suprafata cu galbenus si se introduc in cuptor pt coacere. La inceput se coc la o temp mai mica, timp de 10-15 min, pt cresterea cozonacului, apoi la o temperatura mai ridicata pt rumenirea suprafetelor, dupa care se reduce din temperatura pt a se realiza coacerea uniforma. Se coc timp de aproape o ora, dupa care se scot tavile din cuptor, se racesc un pic, apoi se scot cozonacii din forme si se asaza pe o parte, pe o masa, cu hartie curata alba, pana se racesc bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Cочники-Placinta ruseasca  cu branza  II
Bucataras.RO

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II

La fel de cunoscuta in CSI ca si si placinta ruseasca cu branza pe care am postat-o anterior...

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute