Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Portii
10
Timp pregatire
61 minute
Timp coacere
62 minute
Complexitate
medie
Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 40 g drojdie bere
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt ( margarina )
  • 15 g coaja lamaie
  • esenta rom ( 2-3 ml )
  • 150 g miez nuca
  • zahar vanilat
  • 5 g sare
  • 2 linguri cacao
  • 1 galbenus ou pt uns

Mod de preparare

Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald ( temperatura moderata ). Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu sucitorul. Drojdia se amesteca cu 10 g zahar pina se obtine o compozitie fluida, dupa care se dizolva in 75 ml lapte cald, adaugand treptat 100 g faina. Se obtine astfel maiaua peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la o temperatura de cca 35-40 grade C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori. In laptele fierbinte (70 ml ) se adauga treptat faina (40 g)m amestecand continuu pt a nu se forma cocoloase. Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca pina la o temp de 35-40 grade C.

Separat, in laptele cald (25 ml ) se dizolva zaharul, se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, esenta de rom, zaharul vanilat si se amesteca pina la omogenizare. Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita, adaugand treptat 450 g faina si grasimea ( untul si uleiul ) incalzita la temp de 35-40 grade C, miez nuca , cacao si se framanta pana apar la suprafata bule de aer, iar aluatul se desprinde de peretii vasului.

Dupa framintare, aluatul se unge la suprafata cu ulei, se ung si peretii vasului si se lasa la dospit in vasul acoperit la cald mai bine de o ora. In timpul dospirii, aluatul se reframinta de 2-3 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior. Dupa ce a dospit aluatul, se portioneaza in una sau doua bile egale, in functie de marimea formelor. Fiecare bila se imparte in doua bucati care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei in rulouri de lungimea formelor cu diametrul de 5-6 cm, care apoi se impletesc in doua si se asaza in formele unse cu margarina si tapetate cu zahar. Rulourile impletite se asaza in tava si se lasa la cald sa se raceasca. Cand cozonacii au crescut, se ung la suprafata cu galbenus si se introduc in cuptor pt coacere. La inceput se coc la o temp mai mica, timp de 10-15 min, pt cresterea cozonacului, apoi la o temperatura mai ridicata pt rumenirea suprafetelor, dupa care se reduce din temperatura pt a se realiza coacerea uniforma. Se coc timp de aproape o ora, dupa care se scot tavile din cuptor, se racesc un pic, apoi se scot cozonacii din forme si se asaza pe o parte, pe o masa, cu hartie curata alba, pana se racesc bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.