Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Portii
10
Timp pregatire
61 minute
Timp coacere
62 minute
Complexitate
medie
Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 40 g drojdie bere
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt ( margarina )
  • 15 g coaja lamaie
  • esenta rom ( 2-3 ml )
  • 150 g miez nuca
  • zahar vanilat
  • 5 g sare
  • 2 linguri cacao
  • 1 galbenus ou pt uns

Mod de preparare

Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald ( temperatura moderata ). Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu sucitorul. Drojdia se amesteca cu 10 g zahar pina se obtine o compozitie fluida, dupa care se dizolva in 75 ml lapte cald, adaugand treptat 100 g faina. Se obtine astfel maiaua peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la o temperatura de cca 35-40 grade C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori. In laptele fierbinte (70 ml ) se adauga treptat faina (40 g)m amestecand continuu pt a nu se forma cocoloase. Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca pina la o temp de 35-40 grade C.

Separat, in laptele cald (25 ml ) se dizolva zaharul, se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, esenta de rom, zaharul vanilat si se amesteca pina la omogenizare. Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita, adaugand treptat 450 g faina si grasimea ( untul si uleiul ) incalzita la temp de 35-40 grade C, miez nuca , cacao si se framanta pana apar la suprafata bule de aer, iar aluatul se desprinde de peretii vasului.

Dupa framintare, aluatul se unge la suprafata cu ulei, se ung si peretii vasului si se lasa la dospit in vasul acoperit la cald mai bine de o ora. In timpul dospirii, aluatul se reframinta de 2-3 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior. Dupa ce a dospit aluatul, se portioneaza in una sau doua bile egale, in functie de marimea formelor. Fiecare bila se imparte in doua bucati care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei in rulouri de lungimea formelor cu diametrul de 5-6 cm, care apoi se impletesc in doua si se asaza in formele unse cu margarina si tapetate cu zahar. Rulourile impletite se asaza in tava si se lasa la cald sa se raceasca. Cand cozonacii au crescut, se ung la suprafata cu galbenus si se introduc in cuptor pt coacere. La inceput se coc la o temp mai mica, timp de 10-15 min, pt cresterea cozonacului, apoi la o temperatura mai ridicata pt rumenirea suprafetelor, dupa care se reduce din temperatura pt a se realiza coacerea uniforma. Se coc timp de aproape o ora, dupa care se scot tavile din cuptor, se racesc un pic, apoi se scot cozonacii din forme si se asaza pe o parte, pe o masa, cu hartie curata alba, pana se racesc bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce
Bucataras.RO

Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce

Am trecut si la nivelul doi, pâinici dulci ;)

Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!