Colac cu urda, stafide si rahat

Portii
12
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Colac cu urda, stafide si rahat

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 de grame făină pentru cozonaci
  • 60 ml apă călduță
  • O lingura de drojdie uscată
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 linguriță de sare
  • 180 ml lapte călduț
  • 80 grame unt gras topit și răcit
  • 1 ou bătut
  • Coaja de la o lămâie medie
  • Pentru umplutura:
  • 400 de grame urda
  • 2 bucăți rahat
  • 50 ml rom brun
  • 1 ou
  • 50 grame stafide
  • 3 linguri de pesmet
  • Coaja de la o portocală
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • Pentru glazura:
  • Sucul de la o portocală proaspăt stors
  • Zahăr pudră cât încape

Mod de preparare

Pentru aluat, se cerne făina, zahărul pudră și sarea, într-un castron mare.
În mijloc, se pune un amestec din drojdia dizolvată în apa și laptele călduțe, jumătate din cantitatea de unt topit, oul, coaja rasă de lămâie, se frământă totul pâna rezultă un aluat neted și elastic. Se lasă la dospit o oră, până își dublează volumul.
Între timp, se prepară umplutura, amestecandu-se toate ingredientele, stafidele, în prealabil hidratate o jumătate de oră în rom, rahatul tocat cubulete.
După ce aluatul a dospit , se preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, cuptor pe gaz, se pregătește o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm.
Aluatul se întinde într-un dreptunghi, se unge cu restul de unt topit, se așază umplutura, lăsând marginile libere, se ruleaza dinspre partea mai lungă și se taie bucăți de 2,5 cm . Se așază în tavă cu partea tăiată în sus și se mai lasă la dospit, 30 de minute.
Se coace 45 de minute, până se rumeneste deasupra.
După ce se răcește putin, se toarnă deasupra o glazura din suc de portocale și zahăr pudră cât încape, nu foarte concentrată, trebuie să curgă ușor și apoi se poate consuma...E foarte bun, nu prea dulce, umplutura proprie, perfect pentru orice ocazie!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
Bucataras.RO

Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale

Parfait-Perfect! Asa il numesc. Ar fi util un aparat de facut inghetata, pentru cele mai bune rezultate. Se poate prepara cu...

Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola