Trofie din Faina de Castane cu Pesto de Busuioc

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Trofie din Faina de Castane cu Pesto de Busuioc

Ingrediente

  • Pentru 2 portii:
  • 100 gr faina da castane (macinata cu piatra)
  • 100-120 gr faina alba o (nu neaparat chiar cea de prajituri)
  • apa calduta cit este nevoie
  • sare si daca vreti putin ulei
  • Sosul:
  • 3-4 linguri cu pesto de busuioc

Mod de preparare

Cernem cele doua feluri de faina si le asezam pe planseta/masa de lucru. Adaugam un praf de sare si daca vreti o lingurita cu ulei (eu n-am pus) si varsam putina apa, amestecam bine si mai adaugam. Cantitatea de apa nu poate sa fie fixa, depinde de faina folosita de voi daca este mai uscata sau mai umeda.

Framintam pina obtinem un aluat moale ca o plastilina, nu trebuie sa fie tare ca un bolovan dar nici lipicios. Adaugam apa sau faina (alba) daca mai este nevoie.

Formam o bila de aluat pe care o invelim in folie transparenta si lasam sa sa odihneasca la temperatura camerei cca 30 minute.

Desfacem foaia de plastic transparent si presaram pe planseta de lemn putina faina alba. In functie de marimea trofiilor rupem mai mult sau mai putin aluat. Pentru cele de dimensiunea pregatita de mine rupeti o bucata de aluat din care se poate face o bila de maxim 1 cm diametru, daca vreti sa obtineti trofiette (adica diminutivul de la trofie), deci cum spune numele mai mici rupeti o bucata cit un bob de mazare.

Este foarte usor sa dam forma trofiei, sunt multe filmulete video pe youtube, daca nu intelegeti din explicatiile mele puteti sa vizionati unul dintre aceste video.

Deci rupem o bucata de aluat cu doua degete, ca o ciupitura apoi formam o biluta pe care o punem pe masa de lucru si peste ea punem palma si rulam inainte strivind foarte usor ca sa obtinem un sul din aceasta bila de aluat. Cind simtim in pudul palmei ca s-a format un sul venim cu mina inapoi insa de data asta nu mai tinem palma deschisa paralela cu masa de lucru, ci o ridicam perpendicular in asa fel incit sa rulam spre inapoi sulul de pasta doar cu latul palmei.. pe cant cum s-ar zice ... apasind pe degetul mic. De fapt toata miscarea la intoarcere e bazata pe rularea aluatului cu degetul mic (daca nu reusiti merge si cu latul palmei pentru inceput). Miscarea este rapida si extrem de usoara. Vom obtine niste suluri de pasta usor rasucite si cu partea centrala mai groasa (cu forma oarecum de fus) si cu cele doua extremitati mai subtiri.

Un alt mod este sa facem un sul de pasta pe care apoi sa-l frecam intre palmele noastre inainte si inapoi excat ca atunci cind facem un siret, snur. Se va rasuci si va avea tot asa o parte centrala mai umflata si marginile mai subtirele.

Eu folosesc mereu in ultima vreme prima metoda, mi se pare mai usor pentru mine.

Este foarte important aluatul, nici prea tare ca va ies niste gloante tare si nici prea moale ca se va lipi de planseta.

Pastele se pun la fiert in apa sarata cind clocoteste. Amestecam cu o lingura ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si lasam focul la mediu. Lasam sa fiarba citeva minute in functie de dimensiunea lor si de faina folosita. Daca facem trofiette (care au ca lungime maxima 1 cm) cind se ridica la suprafata sunt gata fierte si deci le scurgem prin sita. Daca facem trofie lungi cit cele din reteta de azi le lasam sa fiarba cca 5-8 minute sau dupa gustul vostru.

Le scurgem si le varsam imediat intr-un castron unde le condimentam cu pesto. Servim imediat.
O reteta traditionala din Liguria (La Spezia).
Va las si un filmulet de pe youtube, doamna face trofiette, deci micute.

http: //youtu.be/mmnhem8ZxOo

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie