Paste Laminate in Straturi Colorate

Complexitate
redusa
Paste Laminate in Straturi Colorate

Ingrediente

  • 1 ou
  • sare dupa gust
  • faina cat cuprinde
  • o jumatate de coaja de ou umpluta cu apa pana la jumatate
  • 1 morcov (sau 2 pentru o culoare mai puternica)
  • 1 sfecla rosie (sau doua pentru o culoare mai puternica)

Mod de preparare

Am facut zilele trecute un aluat de taietei pentru supa si mi-am propus sa fac si ravioli cu cartofi pentru ca tare demult nu am mai mancat si cum mi-am amintit de niste paste foarte frumoase pe care le am intr-o carte am purces la treaba.

Nu am facut pastele din carte pentru ca nu am avut negru de sepie asa ca am decis sa colorez pasta in alte culori, naturale.

In general, multa lume care face paste colorate foloseste culorile alimentare pentru a avea un aspect mai viu la produsul final, dar eu am preferat culorile terne, sant mai sanatoase.

Morcovul/morcovii se fierb, sfecla rosie daca nu avem din conserva/borcan, se fierbe si ea (ele). Dupa ce au fiert bine (furculita intra foarte usor in ea) se scot si se lasa la racit. Sfecla se decojeste.

Apoi, morcovul il pasam bine de tot cu mixerul vertical si sfecla rosie la fel. Le punem in vase separate.

Pana preparam aluatul de taietei punem in doua strecuratori mici, sfecla si morcovul, la scurs..
Intr-un vas punem un ou batut amestecat cu sare dupa cat credem ca avem nevoie (circa un sfert de lingurita sau ceva mai putin) si cam o lingura de apa. Incepem sa amestecam cu o furculita si pe masura ce batem incepem sa adaugam, in ploaie, faina. Incorporam mereu faina si cand nu mai putem amesteca cu furculita rasturnam aluatul pe planseta si incepem sa framantam, adaugand faina cat se mai cere (faina se adauga treptat prin prafuirea blatului de lucru) .

Deci prafuim blatul de lucru cu faina, framantam avand grija sa adunam mereu toata faina si abia dupa ce nu mai avem pe blat faina, adaugam alta.

Trebuie sa abtinem un aluat putin mai vartos decat normal deoarece in momentul in care adaugam legumele, aluatul se inmoaie mult si trebuie din nou sa il framantam cu faina.

Deci, dupa ce am obtinut aluatul normal de taietei il impartim in trei si formam 3 bile, le asezam intr-o punga si lasam pentru o jumatate de ora sa se odihneasca. In timpul asta incercam morcovul si sfecla daca sant destul de bine stoarse de sucul lor, prin presare cu dosul unei linguri/lingurite..

Dupa trecerea perioadei de odihna a aluatului scoatem o bila din punga, o aplatizam si deasupra ei punem piureul de morcov. Incepem in il incorporam, in aluat, adaugand faina pe masura ce framantam pana obtinem un aluat moale, nelipicios si care se poate modela usor.
Procedura de incorporare a fainii este cea descrisa mai sus (prafuirea blatului de lucru).

Procedam la fel cu a doua bila, aplatizam si punem deasupra piureul de sfecla si procedam ca mai sus.

In final vom obtine trei bile, una portocalie, una bordo si una culoarea alb crem specifica aluatului de taietei. Lasam iarasi in repaus circa jumatate de ora.

Asamblam masina de taiat/intins foaia de taietei (se poate intinde si manual fara probleme) si intindem fiecare bila, la inceput folosind pozitia cea mai mare (distanta intre tamburi sa fie mare) si pe masura ce intindem foaia micsoram distanta dintre tamburi.

Dupa ce foile (toate culorile) au fost intinse la grosimea dorita de noi le asezam una peste alta si le taiem marginile ca sa le uniformizam.

Din resturile cazute putem framanta un alt aluat si facem taietei lati sau tascute colorate.
Aranjam foile de aluat una peste alta intercaland culorile si avand grija ca sa ungem cu apa fiecare foaie ca sa faca aderenta si sa nu se dezlipeasca la intins dupa care le taiem in fasii late de 1 cm.

Fasiile rezultate la intoarcem cu taietura in sus si cu ajutorul sucitorului intindem pana la grosimea care intra in masina de intins (se poate finaliza si manual).

Vom obtine fasii de aluat colorate in straturi. Taiem dupa dorinta, taietei lati sau mai subtiri, tascute sau facem ravioli cu umplutura dorita...

Eu am ales sa umplu cu cartofi si am servit raviolii cu sos de unt cu usturoi si bucatele de bacon prajit dupa care am presarat deasupra putin parmesan.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Felii olandeze
3
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
4
Mancaruri cu carne

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
Prajitura cu iaurt si caise
5
Dulciuri

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Parteneri
Dovlecei la cuptor
Bucataras.RO

Dovlecei la cuptor

Incep sa fie dovlecei la preturi acceptabile si cum imi plac am zis sa incerc ceva nou, mai sanatos dar la fel de gustos.

Dovlecei la cuptor
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura