Mancarica Acra de Cartofi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Mancarica Acra de Cartofi

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi
  • 3-4 linguri de ulei (1/2 pahar de untura)
  • 3-4 linguri de smantana
  • 3 linguri de faina
  • 2 cepe
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura de otet din vin rosu
  • Sare

Mod de preparare

Cine stie de mancarea asta, sa nu citeasca mai departe!

Este "Tocana de cartofi" a copilariei mele - la noi se facea aceasta mancare - pana sa plec de-acasa nu am stiut de varianta regateneasca a tocanei de cartofi, acum o stiu si pe aceea - asadar varianta mea este pur ardeleneasca...

Asta e: cartofi, ceapa, bibilite cu nelipsita smantana :)).

Calim ceapa intr-o lingura de ulei (pe vremuri era lingura de untura...) cand devine sticloasa punem faina si-o calim iute, stingem cu apa rece si amestecam pana se ingroasa oarecum, fara cocoloase; in acest moment azvarlim inauntru cartofii taiati rondele decente ca grosime (0, 75 mm - 0, 75834210 mm, haha) 2 foi de dafin si acoperim vasul pana incepe sa clocoteasca. Din acest moment, se face focul micusor de tot, se leagana din cand in cand, se scutura strasnic din vreme in vreme etc. Dar nu se prea amesteca - rondelele ar trebui sa ramana intregi pana la capat - la modul ideal - dar fiind un aproximativ rantas la baza, pericolul este sa se lipeasca de fundul vasului; daca nu aveti un vas cu fund gros si sigur pe sine, amestecati - pentru siguranta voastra - dar numai cu dosul lingurii (rondelele de cartof sa intampine concavitatea lingurii si nu convexitatea ei... vai de exprimarea mea...)

Dupa vreo ora, cartofii se vor fi fiert si venim peste ei cu o lingura de otet, 3-4 linguri de smantana, potrivim de sare si mai fierbem inca 5-10 minute.

Frunzele de patrunjel se pun cand mancarica este racorita nitel - sau mai bine alaturi, pentru a nu se vesteji in kakiul unora!

La noi, era o mancare in sine dar iarna, bunicii mei o serveau alaturi de tochitura sau "pomana porcului"... in loc de mamaliguta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Painici pufoase cu ciocolata, fara zahar
Bucataras.RO

Painici pufoase cu ciocolata, fara zahar

Intr-una din zilele astea mai reci, as fi mancat o pufosenie calda, umpluta cu ceva si sa fie dulce. Asa ca am framantat...

Painici pufoase cu ciocolata, fara zahar
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola