Friptura Din Spareribs la Cuptor

Complexitate
redusa
Friptura Din Spareribs la Cuptor

Ingrediente

  • -1,5 kg spareribs (costita de porc), feliata
  • -3-5 catei de usturoi
  • -1 varf cutit boia de ardei iute
  • -3-4 linguri ulei de masline
  • -3 bucati ardei iuti, uscati
  • -3 bucati ardei iuti, proaspeti, curatati de seminte
  • -1 portocala
  • -coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • -50-100 ml ulei de masline
  • -3 linguri miere
  • -sare

Mod de preparare

Amestecati intr-un mojar sau robot, usturoiul, ardeiul iute (uscat si proaspat), feliat, boiaua, coaja rasa de la 1/2 portocala si 1/2 lamaie, 3-4 linguri ulei de masline si sarea si omogenizati foarte bine, pana devine o pasta cremoasa.

Ungeti pe toate partile feliile de spareribs cu acesta marinada si dati la frigider, pentru cel putin 1 ora, in vas acoperit cu folie alimentara.

Asezati-le apoi, usor distantate, intr-o tava pentru cuptor in care adaugati 1 cana de apa, 50-100 ml ulei, functie de tava si sarati destul de bine. Acoperiti cu o folie de aluminiu si dati la cuptorul preancalzit, la 180 grade, aproximativ 1 ora.

Scoateti tava si folia, stropiti bucatile de spareribs cu sucul de la 1 portocala amestecat cu miere si mai dati la cuptor, fara folie, pana se rumenesc frumos si costita este facuta. Scoateti tava, acoperiti-o din nou cu folie si lasati circa 10 min asa, inainte de a servi.


Spareribs - numele ii vine, de fapt, din nemtescul Rippenspeer - care inseamna costita facuta pe o tepusa metalica, la carbuni. Englezii au preluat termenul, simplificandu-l, intai in ribspare si, mai apoi, in spareribs

Este de fapt cea mai ieftina bucata de la porc, dar si una dintre cele mai gustoase, atunci cand ne reuseste operatiunea de gatire- in final ele trebuie sa fie moi si suculente incat carnea sa cada de pe os chiar si cand "privim" in farfurie!

Ca o regula generala:
- spareribs se fac cu sos dulceag, gros si lipicios, pentru ca avand putina carne, sarea o usuca si-i da un gust ca de sunca. Ori niste spareribs uscate nu au nici un farmec.
-bucatile de costita din tava trebuie neaparat acoperite cu folie de alumniniu. Modul de gatire este cald - umed, altfel carnea se usuca, de aceea si cantitatea de sos trebuie sa fie semnificativa.
-cuptorul se preincalzeste la 180-190 grade, iar costitele din tava, bagate la cuptor se ung din cand in cand cu sos.
-cand carnea incepe sa se desfaca de pe os, inlaturam folia de deasupra, ungem inca un strat de sos si mai lasam circa 10 minute pana se rumenesc frumos.
-le scoatem din cuptor si acoperim din nou cu folie, nu mai mult de 10 minute, inainte de a fi servite.

Incercati si veti vedea ca nu mai aveti nevoie nici de furculita si nici de cutit, iar degetele va vor fi curate!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Zacusca de fasole alba boabe
4
Conserve, muraturi

Zacusca de fasole alba boabe

Zacusca de fasole alba boabe
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie