Blatul: 10 oua, 2 linguri zahar pudra, un pachet de unt, 225 gr faina, vanilie, 225 gr zahar.
Se pune untul la topit cu vanilia si cand e moale se da la o parte si se lasa sa se raceasca putin. Apoi se freaca cu mixerul cu zaharul pudra pana e un pic spumos.
Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca albusurile spuma, apoi se adauga treptat zaharul si sa bat pana se obtine o bezea care sa stea "bat", dar fara sa fie uscata.
Se incalzeste cuptorul la 400F (200C).
Se bat si gabenusurile putin, apoi se adauga bezeaua treptat, amestecandu-se usor, iar apoi faina treptat, amestecandu-se de sus in jos.
Se coc foile pe fundul unei tavi (non-stick sau tapetata cu hartie de copt) timp de 5-7 min, pana sunt aurii. Atentie: se ard f. repede.
Crema: 2 oua intregi plus un galbenus, 225 gr zahar tos, 3 linguri apa, un pachet unt la temp. camerei, esenta de rom, ciocolata menajera 200 gr.
Se freaca untul cu esenta de rom pana e spumos.
Se pune zaharul cu apa la fiert pana se caramelizeaza putin si se lasa sa se ingroase pana cand daca picuri un strop intr-o cana cu apa rece se face o bobita care pluteste(temperatura zaharului sa fie 240F=115.5C). Intre timp, se bat ouale si galbenusul cu mixerul pana sunt spumoase si se albesc putin. Cand e gata zaharul, se toarna in fir subtire peste galbenusuri amestecandu-se continuu cu mixerul la viteza mica. Se topeste ciocolata la microunde sau pe aburi. Apoi se adauga si crema de ou si ciocolata peste untul frecat cu rom si se amesteca pana se omogenizeaza. Se da la frigider cel putin o jumatate de ora sa se intareasca.
Decoratii: migdale, zahar ars.
Cand s-au racit foile de tort complet si s-a intarit crema se asambleaza tortul si se acopera cu crema de ciocolata si apoi se decoreaza cu migdale si zahar ars.
se pune zaharul la topit si cand s-a caramelizat se toarna pe fundul unei tavi unse in prealabil cu unt, ca sa se dezlipeasca zaharul usor.
Tortul trebuie lasat peste noapte sau macar cateva ore ca sa se moaie foile de la crema de ciocolata si sa se imbine aromele.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustDescopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...
Gogosi umpluteO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaZacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...
Zacusca de vinete – cu legume tocate maruntDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii