Tort cu mere si nuci

Portii
8
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu mere si nuci

Ingrediente

  • un praf de sare;
  • esenta de vanilie;
  • Pentru frunze:
  • fondand de la Dr. Oetker - la temperatura camerei;
  • zahar pudra;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru;
  • frunze reale;
  • un cutit cu lama subtire;
  • o scobitoare.
  • Blat:
  • 7 mere + 150 g unt (65% grasime) + 10 linguri zahar;
  • 5 oua;
  • 10 linguri zahar;
  • 5 linguri ulei;
  • circa 200 g faina;
  • un plic de praf de copt (10 g);
  • 100 g nuca macinata.
  • Crema de unt:
  • 150 g unt moale (82% grasime);
  • un praf de sare;
  • 300 g zahar pudra;
  • esenta de vanilie;
  • 3 linguri lapte;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru.
  • Pentru decor:
  • 3 trandafiri + 6 frunze din fondant (din comert);
  • 8 floricele albe/mov + 4 frunze din fondant (din comert);
  • frunzele realizate din fondant;
  • circa 50 g nuca macinata.

Mod de preparare

Se incepe cu pregatirea frunzelor din fondant deoarece dureaza 1-2 zile pana cand se usuca. Asadar, se taie cate o bucatica din fondant (eu am avut un pachet intreg, dar nu l-am folosit pe tot, chiar daca am colorat mai mult, iar zahar pudra am consumat circa 200 g, desi a ramas in fondantul nefolosit, de aceea nu am mentionat cantitatile la ingrediente) si se coloreaza in culori de toamna (in hipermarketuri se gasesc doar coloranti alimentari in 4 culori din cate am vazut, dar folosind culorile primare puteti obtine astfel: galben+rosu=portocaliu; galben+albastru=verde. Eu am preferat colorantul lichid pentru ca mi s-a parut mult mai bun decat cel gel). Dupa ce fondantul a fost inmuiat in colorant, se adauga zahar pudra treptat si se framanta pana cand devine ca o plastilina usor modelabila. Culorile se pot combina apoi.

Pentru realizarea frunzelor mici se intinde fondantul cu un sucitor pudrat cu zahar peste un strat de zahar pudra. Se pune o frunza reala peste fondant si cu ajutorul unui cutit cu lama mica si subtire se decupeaza forma frunzei. Se indeparteaza surplusul de fondant, se drege frunza din fondant pe margini tot cu ajutorul cutitului, apoi se indeparteaza frunza reala si cu ajutorul unei scobitori se realizeaza nervurile. Se transfera frunza din fondant cu ajutorul cutitului pe o hartiuta de copt si se lasa sa se usuce 1-2 zile la temperatura camerei.

Pentru realizarea frunzelor mari, tehnica este aceeasi, numai ca este bine sa intindeti fondantul pe un strat de zahar pudra care a fost presarat pe hartia de copt pentru ca altfel riscati sa o rupeti atunci cand vreti sa o transferati.

Daca gresiti ceva sau se rupe/crapa fondantul, puteti sa-l "reparati/lipiti" cu o picaturica de apa.

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se scot cotoarele merelor cu ajutorul unui cutit special, se curata de coaja si se spala.

Intr-o cratita se pun untul si zaharul si se topesc, apoi se adauga merele si se introduce cratita la cuptor. Se pot intoarce merele si pe partea cealalta dupa cateva minute.

Dupa ce s-au inmuiat complet, merele se transfera intr-un alt vas, cu ajutorul unei palete de silicon si al unei linguri, si se umplu cu nuca macinata (va puteti folosi de o palnie), apoi se transfera la loc in cratita (puteti presara si pudra de scortisoara peste ele - eu am uitat).

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Se adauga restul de nuca macinata care a ramas de la umplerea merelor si se incorporeaza. Compozitia se toarna in cratita peste merele umplute si se introduce cratita la cuptor pana cand blatul se rumeneste frumos si trece de testul scobitorii. Se lasa apoi sa se raceasca complet.

Crema de unt:

Se scoate untul din frigider cu cel putin o ora inainte de folosire.

Dupa ce tortul s-a racit complet, se pregateste crema: se cerne zaharul pudra si apoi se mixeaza cu untul moale taiat bucatele si un praf de sare. Se adauga esenta de vanilie si laptele treptat si se mixeaza in continuare. La sfarsit se imparte crema si se coloreaza dupa preferinta (eu am obtinut 3 culori). Se imbraca torul in crema de unt (pe margini puteti folosi un pieptane pentru prajituri), apoi se pun decoratiunile din fondant (trandafirii, floricelele si frunzele) si nuca macinata. Se pune tortul la frigider pentru a se intari crema.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie