Tort cu crema de vanilie si piure de fructe de padure

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de vanilie si piure de fructe de padure

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • esenta de rom
  • Pentru Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 400 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 300 ml frisca batuta (eu am folosit Hulala)
  • Pentru piureul de fructe de padure:
  • 250 g fructe de padure
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri sirop din cirese negre
  • 3 lingurite amidon de porumb
  • 3 linguri apa
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Pentru blat:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam si zaharul cu laptele, si zaharul vanilat, continuam sa mixam pana se topeste tot zaharul. Adaugam si galbenusurile unul cate unul, pana le incorporam bine in aluat, apoi uleiul si aromele, iar la sfarsit, faina amestecata cu praful de copt.
Compozitia rezultata o turnam intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 25 minute.

Pentru bezea:
Albusurile le mixam bine cu putina sare, pe urma adaugam zaharul si mixam pana obtinem o pasta lucioasa. Punem si nuca macinata impreuna cu putina esenta de rom si continuam sa mixam pana omogenizam bine totul.
Turnam bezeaua intr-o tava de aceeasi marime ca cea de blat, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 20-25 minute.
Bezeaua si blatul nu le coacem impreuna!!!

Cand am terminat de copt cele 2 balturi, le lasam sa se raceasca complet.

Pentru crema:
Cu un tel, amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam si amidonul si pe urma laptele putin cate putin pentru a evita cocoloasele.
Transferam totul pe foc, amestecand continuu, adaugam si vanilia si lasam sa fiarba pana se ingroasa, ca o budinca. La sfarsit adaugam zaharul vanilat si dam deoparte, amestecand din cand in cand, pana se raceste complet.
Cand crema s-a racit, o amestecam cu frisca batuta pana la omogenizare.

Pentru Piureul de fructe:
Fructele de padure le punem intr-un blender si le blendam pana obtinem un piure pe care il turnam intr-un ibric impreuna cu zaharul si siropul. Separat, amestecam amidonul cu apa, apoi luam cateva linguri din piureul fierbinte de pe foc, amestecam si turnam totul peste piureul din ibric, mai lasam cateva minute pana ce piureul s-a ingrosat, il dam deoaparte si il lasam sa se racoreasca.

Pentru asamblare:
Blaturile le taiem de-a lungul fiecare, apoi intr-o farfurie dreptunghiulara, sau o tava, punem o jumatate de blat, ungem cu jumatate din piureul de fructe, jumatate din bezea, crema de vanilie, cealalta jumatate de blat, restul de piure de fructe, cealalata jumatate de bezea si invelim totul int-un strat generos de crema. Ornam tortul dupa imaginatie...eu am mai pastrat putin piure de fructe si am colorat putin crema de vanilie, am pus si cateva fructe de padure.

Este un tort lejer, nu foarte dulce care face senzatie la orice masa festiva!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Pasca cu aluat de cozonac
2
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Varza acra calita, de post
Bucataras.RO

Varza acra calita, de post

Varza acra calita este o mancare simpla, asa cum faceau bunicile noastre. Este foarte buna in sezonul rece sau in perioadele...

Varza acra calita, de post
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!