Tort cu capsuni si portocale

Portii
16
Timp pregatire
150 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu capsuni si portocale

Ingrediente

  • 4 linguri zahar brut
  • Pentru blat:
  • 8 oua mari
  • 1 praf mic de sare
  • 4 linguri pliculete Green Sugar
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri cu varf cu cacao neagra
  • 1 lingura extract natural de vanilie
  • Pentru umplutura:
  • 800 gr smantana pentru frisca grasa(de la tarani)
  • 4 linguri zahar brut
  • 10 pliculete Green Sugar
  • 2 pliculete gelatina granule
  • 3 portocale
  • 1 fuct kaki
  • 1 lingura gem de portocale cu wkisky(de la Lidl)
  • 800 gr capsuni(congelate am folosit eu)
  • 200 ml apa plata
  • Pentru decor:
  • Capsuni
  • Bomboane de ciocolata
  • Tigarete din ciocolata

Mod de preparare

Pentru blat: pregatim un blat simplu, obisnuit. Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu praful de sare, pentru 2-3 minute. Adaugam zaharul si indulcitorul si mixam pana albusurile capata consistenta, devin o bezea. Adaugam treptat galbenusurile si mixam dupa fiecare galbenus adaugat. Faina o amestecam cu cacaua, o adaugam la ingredientele umede si amestecam cu mixerul, la viteza mica la inceput, apoi la viteza mai mare, pana se incorporeaza ingredientele. Tapetam fundul unei forme de tort cu inel detasabil cu hartie de copt, iar marginile le stropim cu putin ulei. Punem aluatul in forma de tort, nivelam si dam tava la cuptorul incins, la 160 grade C, pentru 30 minute. Am folosit o tava cu diametrul de 28 cm. Lasam blatul in cuptor cu usa intredeschisa, inca 15-20 minute, apoi il lasam sa se raceasca de tot. Il scoatem din forma si-l punem pe un grilaj.
Pentru umplutura: frisca o mixam cu 2 linguri zahar brut si 6 pliculete indulcitor. Cand capata consistenta dorita, oprim mixerul si dam frisca la frigider.
Capsunile le punem intr-o craticioara impreuna cu 100 ml apa plata. Adaugam 2 linguri zahar brut si 2 pliculete indulcitor. Lasam sa fiarba 10 minute, pana fructele s-au inmuiat, dar nu sunt zdrobite. Intre timp, punem la hidratat 1 pliculet de gelatina, cu 60-70 ml apa rece. Dupa ce capsunile au fiert, adaugam gelatina hidratata peste ele. Amestecam usor pana gelatina este dizolvata. De aici alegem aproximativ 150 ml din zeama lasata de fructe. Lasam atat fructele, cat si zeama lasata sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, in jumatatea de frisca batuta, adaugam zeama racita de la capsuni, care intre timp a devenit gelatinoasa…
Fructul kaki il curatam si taiem feliute. Portocalele le spalam cu apa calda si cu ajutorul unui cutit bine ascutit, le curatam de coaja, alegem doar miezul, fara pielita alba. Punem feliutele de portocale si kaki intr-o craticioara. Adaugam 100 ml apa plata, 2 pliculete indulcitor si 1 lingura gem de portocale. Lasam pe foc mic, pana fructele s-au inmuiat, iar gemul s-a incorporat in compozitie. 1 pliculet de gelatina il punem la hidratat in 60-70 ml apa rece. Dupa ce fructele au fiert suficient, punem gelatina hidratata peste ele. Amestecam usor pana gelatina este dizolvata. Si din aceasta compozitie, alegem aproximativ 150 ml din zeama lasata de fructe. Lasam sa se racesaca. Amestecam jumatatea ramasa de frisca cu zeama racita de la portocale.
Pentru asamblare: taiem blatul de tort in 3 felii. Punem pe un platou prima felie de blat. Peste primul blat, punem capsunile, dar atentie, sa nu fie intarite de tot. Dam blatul pentru 15 minute la frigider. Peste capsuni, punem frisca cu aroma de capsuni, din care mai oprim 3-4 linguri. Nivelam frisca si dam din nou la frigider pentru 15 minute. Punem al doilea blat de tort, peste blat punem portocalele, dar si aici atentie sa nu fie intarite de tot, sa se poata distribui usor, iar blatul sa se inmoaie de la fructe. Dam la frigider pentru alte 15 minute. Adaugam si frisca cu aroma de portocale, din care oprim 3-4 linguri. Asezam ultimul blat peste frisca, apasam foarte usor sa faca „priza” cu frisca si dam la frigider pentru alte 15 minute. Scoatem pentru ultima oara si decoram tortul. Il imbracam in frisca oprita, pe suprafata tortului cu frisca roz de capsuni, iar pe laterale cu frisca galbuie de portocale. Il decoram cu bombonele si capsuni intregi si-l dam la frigider pana in momentul servirii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie