Prajitura cu Portocale, Mac si Sos de Ciocolata

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu Portocale, Mac si Sos de Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g de unt la temperatura camerei, plus 1 lingura extra pentru uns tava
  • 200 g zahar, plus 25 g extra
  • 3 oua
  • 250 g de faina cernuta
  • 1 lingurita jumatate de praf de copt
  • zeama de la 2 portocale si coaja de la 4
  • 50 g seminte de mac prajite
  • Pentru sos
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt

Mod de preparare

1. Mixeaza 200 g de unt cu 200 g de zahar intr-un bol mare, timp de 2 minute. Amestecul trebuie sa devina subtire si cremos.
2. Adauga ouale, unul cate unul, si mixati bine dupa fiecare adaugare.
3. Adauga faina si praful de copt si mixeaza cateva secunde.

4. Prajeste semintele de mac.
5. In amestecul de mai sus se adauga zeama si coaja rasa de la 2 portocale si semintele de mac si se mixeaza bine.
6. Folositi o tava de tort rotunda (eu am folosit una cu diametrul de 20 cm), ungeti-o bine cu unt si turnati in ea aluatul.

7. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se lasa blatul 50 de minute la copt.

8. Pana este gata blatul, puneti coaja rasa de la celelalte 2 portocale (eu am folosit razatoarea clasica, insa este recomandat sa utilizati un instrument special pentru decojirea fructelor ca sa va iasa fasii mai lungi care sa arate mai estetic) intr-o oala micuta, adaugati cele 25 de grame de zahar si 100 ml de apa. Dati in clocot si mai lasati 5 minute pana se face un sirop. Cand este gata, scoateti cojile caramelizate pe o fasie de hartie de copt.

9. Cand este gata blatul, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet in tava. Abia cand este rece este indicat sa pregatiti si sosul de ciocolata (ca acesta sa fie inca lichid si sa puteti decora mai usor prajitura).

10. Pentru pregatirea sosului de ciocolata, puneti ciocolata rupta bucati impreuna cu cele 50 de grame de unt intr-un bol. Smantana trebuie fiarta intr-o oala pana inainte de a incepe sa clocoteasca. Turnati-o imediat in bolul cu ciocolata si untul si lasati 1 minut sa se topeasca, apoi amestecati pentru a omogeniza.

11. Decorarea prajiturii: scoateti prajitura pe o farfurie sau pe un suport de tort, turnati fasii de ciocolata cu ajutorul lingurii (eu am intins toata ciocolata pe blat) si adaugati cojile caramelizate de portocala.
Se serveste rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Burritos cu carne tocata
Bucataras.RO

Burritos cu carne tocata

Burritos cu carne tocata
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola