Ingrediente
● 4 oua |
● 200 g faina |
● 150 g zahar |
● 8 linguri de apa (daca aluatul e prea vartos se mai poate adauga 2 linguri de apa) |
● praf de copt (un varf de cutit) |
● 1,5 lingura de bicarbonat |
● coaja de lamaie dupa gust |
● esenta de rom dupa gust |
● vanilie dupa gust |
● 4 linguri foarte pline cu gem de gutui |
● 2 borcane de 400 g de compot de gutui (fructele stoarse tare bine) |
● 50 g zahar ptr albusuri |
● intaritor de albusuri (cream of tartar ii spune aici) |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
1h
Galbenusurile se freaca spumos cu zaharul, vanilia, romul, coaja de lamaie, praful de copt si se adauga putina apa din cele 8 linguri. Depinde de faina pe cae o folositi, poate o sa aveti nevoie de 10 linguri de apa in loc de cele 8 scrise in reteta.
Faina se amesteca cu bicarbonatul si se cerne peste combinatia de oua, intercalat cu apa. Se amesteca bine dupa fiecare adaugare de ingrediente ca sa nu se faca cocoloase. Se bate albusul cu zaharul si intaritorul, pana devine foarte tare. Se amesteca apoi cele doua componente, usor, de sus in jos, apoi se adauga cele 4 linguri de gem de gutui, se amesteca din nou.
Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei, se toarna compozitie in tava, compotul de gutui se aseaza deasupra prajiturii. Se da la cuptorul preincalzit din timp, la foc mediu, se coace pana ce o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iese afara curata.
Se lasa in tava pana se raceste putin, apoi se scoate pe un gratar, se lasa la racit. Se taie patrate sau romburi si se serveste cu sos de vanilie si spuma de gutui... sau fara cele mentionate dar langa un pahar de sampanie (idee furata de la Cara).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Pandispan cu Gutui" nu uita sa ii faci un review.
Faina se amesteca cu bicarbonatul si se cerne peste combinatia de oua, intercalat cu apa. Se amesteca bine dupa fiecare adaugare de ingrediente ca sa nu se faca cocoloase. Se bate albusul cu zaharul si intaritorul, pana devine foarte tare. Se amesteca apoi cele doua componente, usor, de sus in jos, apoi se adauga cele 4 linguri de gem de gutui, se amesteca din nou.
Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei, se toarna compozitie in tava, compotul de gutui se aseaza deasupra prajiturii. Se da la cuptorul preincalzit din timp, la foc mediu, se coace pana ce o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iese afara curata.
Se lasa in tava pana se raceste putin, apoi se scoate pe un gratar, se lasa la racit. Se taie patrate sau romburi si se serveste cu sos de vanilie si spuma de gutui... sau fara cele mentionate dar langa un pahar de sampanie (idee furata de la Cara).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Pandispan cu Gutui" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
sanducarmen
• 06.12.2013 12:50:52
Pare foarte gustos, dar am o nedumerire> se pune si un varf de cutit de praf de copt dar si 1,5 lingura bicarbonat? Multumesc! Nu e prea mult pt 200 grame faina?
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 06.12.2013 19:15:32
Draga mea, in mod normal este dar cand fac pandispanul asta cu gutui din cauza ca ele sant grele si au si uezeala mai multa trebuie sa folosesc un agent de crestere mai puternic, exact la la prajiturile de postcand toata pufosenia unui produs reusit se bazeaza pe cantitatea relativ mare de agent de crestere.
Am incercat si cu o cantitate mai mica dar iese blatul mai batucit.
Daca folosesti alte fructe , mai usoare, atunci se schimba cantitatea la agentul de crestere.
Dupa cum vezi , cantitatea de zahar folosit ( nu ma refer doar la cele 150 gr din reteta) este mare....ai zahar la gem, ai zahar la compot deci gustul sarat al bicarbonatului nu se mai simte.....
Daca vrei sa incerci cu o cantitate mai mica e ok....blatul va iesi mai dens( si daca pui mai putine gutui din borcan va fi bine ...in cazul asta iar poti sa scazi cantitatea la bicarbonat) .....sa ma anunti si pe mine de modificari si rezultat....multumesc