Ingrediente
● 6 oua |
● 160 g faina alba 000 proaspat cernuta |
● 1 litru lapte UHT si suplimentar cateva linguri cu lapte rece |
● 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit), taiat bucatele |
● 300 g zahar (impartit in doua parti - 100 g si respectiv 200 g) |
● 1/2 baton de vanilie |
● 5 g sare |
● un pachet aluat foietaj |
● 1 lingura cu zahar pudra proaspat cernut pentru decor (se adauga la suprafata aluatului numai inainte de servire) |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
2h
- Se decongeleaza aluatul si se imparte in doua parti egale. Una dintre bucatile de aluat se taie la randul ei in 8 bucati egale de forma patrata.
- Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt.
- Se coace foaia de aluat (neportionata) si apoi se lasa sa se raceasca. Ulterior se coc bucatelele de aluat (portionate in prealabil) si se lasa sa se raceasca.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare iar albusurile intr-un bol de mixare separat (ideal este sa mixati galbenusurile cu un mixer de mana iar albusurile cu un stand mixer - in acest fel cele doua compozitii vor fi pregatite pentru a fi folosite in acelasi timp).
- Laptele se pune intr-o oala impreuna cu vatonul de vanilie la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere.
- Se mixeaza galbenusurile foarte bine cu 200 g zahar.
- Se adauga faina (in 2-3 etape) si se mixeaza amestecul in continuare (initial la viteza mica de mixare apoi se poate creste viteza de mixare treptat).
- Se subtiaza compozitia cu putin lapte rece (laptele se adauga treptat - cate o lingura si numai daca este necesar) si apoi se mixeaza amestecul in continuare. Eu am adaugat suplimentar amestecului 6 linguri cu lapte rece.
- Se adauga treptat laptele fierbinte (in trei - patru etape), mixand amestecul imediat (pentru ca galbenusurile sa nu isi modifice consistenta).
- Se pregateste intre timp vasul pentru bain-marie.
- Se mixeaza intre timp (cu un stand mixer) albusurile la viteza mare de mixare. Se adauga albusurilor mixate spuma 100 g zahar. Se mixeaza compozitia in continuare pana se intareste (ca pentru bezele).
- Amestecul ce contine galbenusuri, zahar, faina si lapte se pune pe bain-marie amestecand energic continuu cu telul pana compozitia ajunge la temperatura de fierbere. - Se lasa amestecul sa fiarba timp de cateva minute. Se ia vasul de pe foc.
- Se adauga treptat untul taiat bucatele si se amesteca pana compozitia devine omogena.
- Se incorporeaza treptat in amestec albusurile mixate anterior.
- Se pune compozitia rezultata din nou pe bain-mariesi se aduce la temperatura de fierbere. Se fierbe compozitia timp de cateva minute pana se ingroasa.
- Bucata de foietaj neportionata se aseaza pe o tava.Se aseaza un cadru de copt in jurul bucatii de foietaj neportionate (se ajusteaza dimensiunea cadrului corespunzator).
- Se toarna crema fierbinte peste foaia de aluat. Se niveleaza imediat crema cu ajutorul unei spatule (se intareste foarte repede).
- Se aseaza bucatile de aluat portionate si coapte, unele langa altele la suprafata stratului de crema.
- Desertul se pastreaza la rece cateva ore inainte de servire.
- Se portioneaza si se pudreaza suprafata cu zahar pudra numai inainte de servire.
Crema este potrivita si pentru ecler, choux a la creme. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cremes" nu uita sa ii faci un review.
- Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt.
- Se coace foaia de aluat (neportionata) si apoi se lasa sa se raceasca. Ulterior se coc bucatelele de aluat (portionate in prealabil) si se lasa sa se raceasca.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare iar albusurile intr-un bol de mixare separat (ideal este sa mixati galbenusurile cu un mixer de mana iar albusurile cu un stand mixer - in acest fel cele doua compozitii vor fi pregatite pentru a fi folosite in acelasi timp).
- Laptele se pune intr-o oala impreuna cu vatonul de vanilie la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere.
- Se mixeaza galbenusurile foarte bine cu 200 g zahar.
- Se adauga faina (in 2-3 etape) si se mixeaza amestecul in continuare (initial la viteza mica de mixare apoi se poate creste viteza de mixare treptat).
- Se subtiaza compozitia cu putin lapte rece (laptele se adauga treptat - cate o lingura si numai daca este necesar) si apoi se mixeaza amestecul in continuare. Eu am adaugat suplimentar amestecului 6 linguri cu lapte rece.
- Se adauga treptat laptele fierbinte (in trei - patru etape), mixand amestecul imediat (pentru ca galbenusurile sa nu isi modifice consistenta).
- Se pregateste intre timp vasul pentru bain-marie.
- Se mixeaza intre timp (cu un stand mixer) albusurile la viteza mare de mixare. Se adauga albusurilor mixate spuma 100 g zahar. Se mixeaza compozitia in continuare pana se intareste (ca pentru bezele).
- Amestecul ce contine galbenusuri, zahar, faina si lapte se pune pe bain-marie amestecand energic continuu cu telul pana compozitia ajunge la temperatura de fierbere. - Se lasa amestecul sa fiarba timp de cateva minute. Se ia vasul de pe foc.
- Se adauga treptat untul taiat bucatele si se amesteca pana compozitia devine omogena.
- Se incorporeaza treptat in amestec albusurile mixate anterior.
- Se pune compozitia rezultata din nou pe bain-mariesi se aduce la temperatura de fierbere. Se fierbe compozitia timp de cateva minute pana se ingroasa.
- Bucata de foietaj neportionata se aseaza pe o tava.Se aseaza un cadru de copt in jurul bucatii de foietaj neportionate (se ajusteaza dimensiunea cadrului corespunzator).
- Se toarna crema fierbinte peste foaia de aluat. Se niveleaza imediat crema cu ajutorul unei spatule (se intareste foarte repede).
- Se aseaza bucatile de aluat portionate si coapte, unele langa altele la suprafata stratului de crema.
- Desertul se pastreaza la rece cateva ore inainte de servire.
- Se portioneaza si se pudreaza suprafata cu zahar pudra numai inainte de servire.
Crema este potrivita si pentru ecler, choux a la creme. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cremes" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 11.03.2014 09:27:16
trebuie sa o probez dar unde sa gasesc cadru de copt??? nu am vazut niciodata
doar pt forma de tort rotund cu marginea detasabila