Ingrediente
● coji si cotoare de gutui (cu casute si seminte) |
● mere cretesti (sau din cele care au pulpa tare) (cu cotoare si seminte) |
● zahar (cantitatea variaza) |
● lamaie suc |
● vanilie |
● cuisoare praf - un varf de lingurita |
Mod de preparare
Cojile, cotoarele si merele spalate si taiate in 4 se pun intr-o oala, mare (adanca), se acopera cu apa cam 4 cm deasupra lor. Se dau la fiert pana cojile si merele sant moi de tot. Se strecoara apoi, dar nu se apasa fructele, se lasa sa se scurga de la sine pentru ca altfel, prin presare, iese si pulpa fina care va da un aspect tulbure jeleului/peltelei.
Dupa ce s-a terminat scurgerea, se masoara lichidul rezultat si la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se pune la fiert, la inceput trebuie sa fiarba la foc iute, in clocote mari, dupa 10-15 minute sa face focul mai domol.
Ca sa stim cand e gata jeleul/pelteaua, se pune putin pe o farfurie si se da la frigider 2-3 minute, pana se raceste. Daca despartim jeleul cu o lingurita si jumatatile nu se unesc din nou, atunci jeleul e gata. Jeleul/pelteaual se drege de gust cu vanilie, cuisoare si lamaie si apoi se mai lasa inca 1 minut la fiert.
Se amesteca mereu in el pentru ca altfel stropeste si se prinde pe fundul tingirii. Se pune fierbinte in borcane, se pune un praf de salicilat, se capseaza si se tin intre paturi pana la racirea completa a borcanelor. Se pun in camara pe raft apoi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Pelteaua Mea de Gutui" nu uita sa ii faci un review.
Dupa ce s-a terminat scurgerea, se masoara lichidul rezultat si la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se pune la fiert, la inceput trebuie sa fiarba la foc iute, in clocote mari, dupa 10-15 minute sa face focul mai domol.
Ca sa stim cand e gata jeleul/pelteaua, se pune putin pe o farfurie si se da la frigider 2-3 minute, pana se raceste. Daca despartim jeleul cu o lingurita si jumatatile nu se unesc din nou, atunci jeleul e gata. Jeleul/pelteaual se drege de gust cu vanilie, cuisoare si lamaie si apoi se mai lasa inca 1 minut la fiert.
Se amesteca mereu in el pentru ca altfel stropeste si se prinde pe fundul tingirii. Se pune fierbinte in borcane, se pune un praf de salicilat, se capseaza si se tin intre paturi pana la racirea completa a borcanelor. Se pun in camara pe raft apoi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Pelteaua Mea de Gutui" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany